Український і російський омбудсмени відвідають по 34 в’язнів

Новини

Уповноважений з прав людини України Людмила Денисова та її російська колега Тетяна Москалькова розраховують відвідати по 34 ув’язнених на територіях обох країн. Відвідання Олега Сенцова, який голодує з 14 травня,  дозволять тільки після 22 червня.

Про це повідомили в прес-службі омбудсмена РФ, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ми обмінялися списками, в кожному списку по 34 людини. Перший наш спільний візит в рамках моніторингу утримання під вартою громадян Росії і України на території наших держав відбудеться в суботу в Омську, ІК-6», – цитує ТАСС Москалькову.

Першим місцем, яке має намір відвідати Москалькова, стане СІЗО Херсона, де знаходиться заарештований керівник «РІА Новини-Україна» Кирило Вишинський, вона вилетить туди в понеділок, 18 червня.

«У нас є дорожня карта, все розписано по днях. Ми плануємо завершити (відвідування) до серпня, якщо не буде ніяких перешкод», – додала Уповноважений з прав людини РФ.

В свою чергу російська влада запропонувала Уповноваженій Верховної Ради України з прав людини Людмилі Денисовій відвідати ув’язненого в російській заполярній колонії українського режисера Олега Сенцова тільки після 22 червня.

9 червня відбулася телефонна розмова між президентаим України і РФ Петром Порошенком і Володимиром Путіним. За повідомленням прес-служби Адміністрації президента України, вони, зокрема, домовилися, що найближчим часом Уповноважені з прав людини України та Росії обміняються візитами до ув’язнених громадян.

14 червня Європейський парламент підтримав резолюцію з вимогою звільнити українського режисера Олега Сенцова та інших політв’язнів в РФ. Трансляцію засідання вели на сайті Європарламенту.

Українського режисера Олега Сенцова, який голодує з 14 травня з вимогою звільнення усіх українських політв”язнів, , в п’ятницю вивозили в реанімацію. Зараз він знаходиться в санчастині колонії, припиняти голодування не збирається.

Як повідомлялось, 1 червня по всьому світу стартувала глобальна акція #SaveOlegSentsov з вимогою звільнити незаконно засудженого в Росії українського політв’язня, режисера Олега Сенцова, який з 14 травня проводить голодовку в російській колонії, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів, утримуваних в РФ.

У четвер, 14 червня, розпочався третій етап глобальної акції за порятунок українських політв’язнів в РФ і окупованих нею територіях #SaveOlegSentsov.