Недопуск омбудсмена до Сенцова може свідчити про серйозне погіршення його здоров’я – Геращенко

Новини

Інформація про недопуск уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денисової до утримуваного в російській колонії українця Олега Сенцова може свідчити про серйозне погіршення стану його здоров’я.

Про це заявила віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Інформація про недопуск українського омбудсмена до Олега Сенцова більш, ніж тривожна. Як і відмова начальника в’язниці надати йому оновлені дані про реальний стан його здоров’я. При цьому Сенцову дозволили пару тижнів назад скайп-конференцію з «опозиціонеркою» Ксюшею Собчак та її мамою (дивний формат)», – написала Геращенко у Facebook.

Вона додала, що протягом останніх чотирьох років, поки тривала судова тяжба, незважаючи на всі зусилля української влади і дипломатів, до Олега Сенцова і Олександра Кольченка не допустили консулів, членів Червоного хреста, їх не відвідувала і російський омбудсмен.

«Те, що Олега ховають, може свідчити, як на мене, про серйозне погіршення стану його здоров’я», – резюмувала Геращенко.

Омбудсмен Російської Федерації Тетяна Москалькова після заяв українського колеги пообіцяла вжити необхідних заходів, щоб найближчим часом уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова зустрілася з утримуваним в російській колонії українцем Олегом Сенцовим.

«В останній розмові омбудсмен РФ Тетяна Москалькова запевнила, що докладає всіх зусиль, щоб найближчим часом відбулася зустріч Людмили Денисової з Олегом Сенцовим», – сказано на сайті українського омбудсмена в п’ятницю.

Нагадаємо, що в п’ятницю Денисова прибула в м Салехард і попрямувала в Лабитнангі, де в колонії утримується Сенцов, проте в колонії їй відмовили у візиті. Більш того, уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова заявила, що Денисова знаходиться на території Ямало-Ненецького автономного округу в порушення досягнутих домовленостей.

Раніше омбудсмен заявила, що російська влада відтягує її зустріч з незаконно ув’язненим голодуючим Олегом Сенцовим майже на тиждень, і запропонувала для цього 22 червня.