Херсонський міськсуд відхилив клопотання адвоката Вишинського про відвід судді

Новини
Фото: investigator.org.ua

Херсонський міський суд в середу, 20 червня, відхилив клопотання адвоката підозрюваного в держзраді керівника інформресурсу «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського про відвід слідчої судді Галини Радченко.

Про це повідомляють кореспонденти Центру журналістських розслідувань, що були присутні на судовому засіданні.

«Суддя Радченко свого часу розглядала скаргу, яку було подано на дії слідчого щодо неповернення майна, яке було вилучене під час обшуку в квартирі мого підзахисного Вишинського. Зараз, коли слідчі подали клопотання про відібрання відповідних зразків від нашого клієнта, то у нас були певні сумніви, які грунтуються на тому, що, фактично, суддя вже приймала участь у розгляді даного кримінального провадження. У неї вже склалася певна думка щодо матеріалів, які вона бачила, тому ми не можемо виключити, що суддя буде неупереджена», – заявив Андрій Доманський, адвокат Вишинського.

Андрій Доманський, адвокат Кирила Вишинського Фото: investigator.org.ua

Однак, як повідомив прокурор відділу прокуратури АРК Микола Єложенко, станом на ранок 20 червня, сторона обвинувачення відмовилась від свого клопотання про відібрання зразків у Вишинського, необхідних для проведення експертизи виявлених речей та предметів.

«Органом досудового розслідування планувалось проведення ряду експертиз стосовно Вишинського, тому було подано клопотання до слідчого судді Радченко про відібрання зразків. Але станом на сьогодні відпала необхідність у проведенні зазначених експертиз», – сказав Микола Єложенко.

Прокурор відділу прокуратури АРК Микола Єложенко Фото: investigator.org.ua

При цьому адвокатів обурило, що Вишинський не був доставлений до суду.

«Суд розглянув наше клопотання, але не вислухавши ні наші доводи, ні доводи самого підзахисного Вишинського», – зазначив Андрій Доманський.

Щодо інформації про переміщення Вишинського з Херсону до Києва для зустрічі з російським омбудсменом Тетяною Москальковою, адвокат додав, що його підзахисного про це ще не повідомляли та натякнув про можливі ризики для Вишинського.

«По вчорашній інформації можу сказати, що таке рішення ще не приймалось і навіть самого Кирила не попереджали, чи будуть його пересувати, і як він до цього ставиться, адже насправді дуже не зрозуміло стає, коли людину привезуть з одного місця до іншого. Тут є певні ризики для Кирила, чому його піддають таким ризикам – це питання, і чому саме Кирила Вишинського, оскільки відомо, що за програмою омбудсмена Російської Федерації в Херсонському СІЗО знаходиться не тільки Кирило Вишинський, якого вона хотіла б відвідати», – розповів Андрій Доманський.

Адвокат додав, що захист буде звертатися до Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, 15 травня 2018 року співробітники СБУ спільно з прокуратурою АРК розкрили діяльність в Україні мережі медіаструктур, підконтрольних Росії. Правоохоронці провели обшуки в офісі українського підрозділу російського інформагентства «РИА Новости-Украина». В ході проведення обшуків у керівника «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського був знайдений паспорт громадянина РФ, а також російські державні нагороди, зокрема медаль РФ «За повернення Криму».

Вишинському повідомили про підозру у державній зраді. Його затримали.

17 травня Херсонський міський суд обрав запобіжний захід Вишинському у вигляді тримання під вартою на 60 діб до 13 липня без права внесення застави.

1 червня Апеляційний суд Херсонської області відхилив апеляційну скаргу на арешт Кирила Вишинського. В ході судового засідання він заявив про своє бажання вийти із українського громадянства. З відповідним проханням Вишинський звернувся до президента України Петра Порошенка.