На Донбасі з початку року загинули 29 і поранені 111 мирних жителів – СММ ОБСЄ

Новини
1-й заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг Фото: uacrisis.org

За даними Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ, на Донбасі з початку поточного року в результаті бойових дій загинули 29 мирних жителів і 111 отримали поранення.

Про це повідомив перший заступник глави СММ ОБСЄ Олександр Хуг, в п’ятницю, 22 червня, на брифінгу в Києві, передає Центр журналістських розслідувань.

«З початку цього року 29 цивільних загинули від насильства, ще 111 були поранені. Це сталося, тому, що режим припинення вогню порушується, сторони не відвели озброєння, не розвели сили і засоби, що не провели розмінування, сторони не дозволили спостерігачам СММ ОБСЄ верифікувати виконання домовленостей. Це повинно припинитися», – сказав Хуг.

Він зазначив, що за минулий тиждень свобода пересування спостерігачів СММ обмежувалася 34 рази: 20 – на непідконтрольних уряду України територіях, 14 – на підконтрольних.

«Загальна кількість обмежень свободи пересування СММ за цей рік становить 996 випадків. 590 мали місце на непідконтрольних територіях, 446 на підконтрольних. У 20 випадках не вдалося встановити відповідальну сторону», – вказав перший заступник глави СММ ОБСЄ.

Він додав, що за минулий тиждень на Донбасі СММ ОБСЄ зафіксувала близько 7,4 тис. випадків порушення режиму припинення вогню.

«Минулого тижня ситуація з безпекою в Донецькій і Луганській областях залишалася напруженою і нестабільною. СММ зафіксувала понад 7400 випадків порушення режиму припинення вогню. Відбувається значне зростання використання важкого озброєння, яке повинно було бути відведено згідно з Мінськом домовленостями – на 48% більше в порівнянні з попереднім тижнем», – сказав Хуг.

Також, за його словами, СММ фіксує недотримання сторонами домовленостей щодо розмінування. На додаток до цього застопорився процес розведення сил і засобів, а фактично відбувається протилежний процес.

Нагадаємо, за данними ООН, на Донбасі з початку військових дій загинули понад 2,5 тис. цивільних осіб, і понад 9 тис. отримали поранення.