Нардепи набрали боргів на 1,5 млрд гривень – аналіз декларацій

Новини
Фото: УНІАН

Загальна сума офіційно задекларованих боргів народних депутатів склала 1,46 млрд грн. Найбільше боргів у нардепа з БПП Іванна Винника – 316 млн грн.

Про це свідчить аналіз розділу про фінансові зобов’язання декларацій нардепів, проведений аналітиками проекту «Декларації» видання Bihus.Info, передає Центр журналістських розслідувань.

Згідно інформації з декларацій, рекордсменом за боргами виявився депутат від «Блоку Петра Порошенка» Іван Вінник, який набрав кредитів у «Альфа Банку» та «ПриватБанку» на 316 млн гривень. «Верховний суд навіть заборонив Віннику виїжджати за межі України до їх повного погашення, а державна виконавча служба щомісяця стягує з депутата 20% зарплатні (близько 4 тисяч грн). Нескладні математичні підрахунки показують, що з такими темпами для повного розрахунку депутату знадобиться більше 6 тисяч років», – пише видання.

Інфографіка: bihus.info

На другому місці рейтингу боржників опинився нардеп Ігор Котвіцький. Вже більше 10 років він винен 11 млн доларів колишньому заступнику мера Сімферополя Наріману Хаялієву. У перерахунку на національну валюту за курсом на 31 грудня 2017 року, сума боргу складає понад 308 млн гривень.

Понад 5 млн доларів заборгувала своїй же кіпрській офшорній компанії Serada Enterprises Limited нардеп Юлія Льовочкіна. Не поспішає вона також віддавати півмільйона гривень за послуги бронювання авіаперевезень. Станом на кінець 2017 року борги Льовочкіної складали 142 млн гривень.

Досвідченим позичальником виявився і власник харківського ринку «Барабашово», мультимільйонер Олександр Фельдман. Серед його основних кредиторів – державний «Ощадбанк», антиквар Руслан Шапіро, депутат Харківської облради Андрій Стронов, екс-прокурор Криму Василь Синчук і навіть його 83-річний батько Борис Фельдман. Загальна сума позичених нардепом коштів становить 85,5 млн гривень.

Замикає п’ятірку рейтингу зі своїми внутрішньосімейними борговими зобов’язаннями нардеп Ярослав Дубневич. Згідно декларації, його дружина Наталія позичила у самого Дубневича 72,8 млн гривень.

Загальна сума офіційно задекларованих боргів народних депутатів склала 1,46 млрд гривень. Проте реальна цифра може бути у рази більшою, пише видання.