Рада має намір посилити кримінальну відповідальність п’яних водіїв за смертельні ДТП

Новини
Фото: alcogolizm.com

Верховна Рада має намір посилити кримінальну відповідальність за ДТП з нанесенням тяжких тілесних ушкоджень або загиблими, вчинене водієм в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, позбавленням волі на строк до 10 років.

За відповідний законопроект №7064 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання смертності на дорогах в середу, 4 липня, на пленарному засіданні проголосували 240 народних депутатів, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

Законопроектом пропонується карати позбавленням волі на термін від 8 до 10 років з позбавленням права керувати транспортним засобом протягом 10 років винуватців ДТП, в результаті якого отримав тяжке тілесне ушкодження або загинув потерпілий, якщо водій був в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

У разі, якщо водій, позбавлений за такі діяння права керувати транспортним засобом, все-таки керував ним, йому загрожуватиме позбавлення волі на 5 років із довічним позбавленням права управляти транспортним засобом.

Відповідні зміни автори законодавчої ініціативи пропонують викласти в новій статті 286-1 Кримінального кодексу України.

Згідно з чинною наразі ст. 286 ККУ, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспортного засобу, які спричинили смерть потерпілого або завдали тяжких тілесних ушкоджень йому, караються позбавленням волі від 3 до 8 років з позбавленням права керувати транспортним засобом до 3 років або без такого.

Під час обговорення законопроекту народний депутат Олена Сотник (фракція «Самопоміч») зазначила, що наразі Кримінальний кодекс України визначає, що стан алкогольного сп’яніння під час скоєння злочину є обтяжувальною обставиною..