Порошенко підписав закон про національну безпеку України

Новини
Президент Петро Порошенко на засіданні РНБО України, 5 липня 2018 р Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко в четвер, 5 липня, підписав закон «Про національну безпеку України», який визначає стратегічний курс країни на вступ до НАТО та Європейського союзу.

Голова держави підписав ухвалений Верховною Радою 21 червня закон №8068 на засіданні РНБО України, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію президентської прес-служби.

«Це важлива віха для реформування всієї країни, в першу чергу сектора оборони і безпеки. Головне – цим Законом ми твердо підкреслюємо курс України на європейську і євроатлантичну інтеграцію. Ми підтверджуємо, що наша держава, український народ чітко визначився із своїм майбутнім – це майбутнє в родині народів вільного світу», – сказав президент.

«Я, як Президент і Верховний Головнокомандувач, беру на себе повну відповідальність за розробку, прийняття, підписання і за імплементацію зазначеного Закону. Я впевнений в тому, що на сьогоднішній день ці позиції будуть надзвичайно позитивні і для укріплення обороноздатності нашої держави, і для того, щоб і надалі зростала довіра між Україною і нашими стратегічними партнерами», – зазначив Порошенко.

Як повідомлялось, 21 червня 2018 року Верховна Рада прийняла закон «Про національну безпеку України».

Документом визначено принципи державної політики в сферах національної безпеки і оборони. Серед фундаментальних національних інтересів України названі: інтеграція України в європейський політичний, економічний правовий простір, в сфері безпеки; членство в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору (НАТО); розвиток рівноправних взаємовигідних відносин з іншими державами.

У законі сказано, що загрози нацбезпеці України і відповідні пріоритети державної політики у сферах нацбезпеки і оборони визначаються в Стратегії національної безпеки України, Стратегії воєнної безпеки України, Стратегії кібербезпеки України, інших документах з питань національної безпеки і оборони, які схвалюються Радою національної безпеки і оборони та затверджуються указами президента України.

В законі йдеться про цивільний контроль, зокрема про стан правопорядку в органах сектору безпеки та оборони, їхню укомплектованість, оснащеність сучасним озброєнням, військовою і спеціальною технікою, забезпеченість необхідними запасами матеріальних засобів та готовність до виконання завдань за призначенням у мирний час та в особливий період; ефективність використання ресурсів, зокрема бюджетних коштів, органами сектору безпеки та оборони.

Законом визначено, над якими сферами здійснюють контроль президент України, Рада національної безпеки і оборони, Верховна Рада, Кабінет міністрів.

Сектор безпеки та оборони України складається з чотирьох взаємопов’язаних складових: сили безпеки; сили оборони; оборонно-промисловий комплекс; громадяни і громадські об’єднання, які добровільно беруть участь у забезпеченні національної безпеки.