Порошенко заборонив використовувати міномети «Молот» до кінця розслідування вибуху на полігоні

Новини
Міномет М120-15 «Молот» Фото: УНІАН

Президент України Петро Порошенко доручив Міноборони припинити використання мінометів М120-15 «Молот» до завершення розслідувань причин вибуху міномета під час навчань на Рівненському загальновійськовому полігоні, в результаті якого загинули троє і були поранені дев’ять військовослужбовців.

Про це глава держави повідомив на своїй сторінці в Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Трагедія, яка сталася сьогодні на Рівненському полігоні, болем віддається в серці кожного з нас. Доручив Міністру оборони СтепануПолтораку та начальнику Генштабу Віктору Муженко доповісти про перші результати розслідувань. Дав доручення на навчаннях до завершення розслідування зазначені міномети не застосовувати. Маємо не допустити подібних трагедій», – написав Порошенко.

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури України, за фактом вибуху на полігоні зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 414 КК України (порушення правил поводження зі зброєю, а також із боєприпасами, вибуховими, іншими речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення, що спричинило загибель кількох осіб чи інші тяжкі наслідки).

«06.07.2018 близько 5:30 год на території 233 Рівненського загальновійськового полігону під час виконання військовослужбовцями однієї з військових частин вогневого завдання щодо знищення умовного противника з веденням вогню мінометної батареї з закритої вогневої позиції відбувся вибух міни у каналі ствола міномету М120-15 «Молот», внаслідок чого 3 військовослужбовця загинуло, 9 військовослужбовців отримали поранення різного ступеня важкості, які госпіталізовані до медичних закладів», – йдеться у повідомленні.

Наразі проводиться огляд місця події та інші необхідні слідчі дії, а також вирішується питання про призначення комплексу судових експертиз для повного та швидкого установлення усіх обставин події, причин вибуху та причетних осіб.

Досудове розслідування здійснюється ГУ Нацполіціі в Рівненській області за процесуального керівництва військової прокуратури Рівненського гарнізону та знаходиться на контролі ГПУ.

120-міліметровий міномет М120-15 «Молот» розроблений та виробляється київським ПАО «Завод «Маяк». Кілька сотень мінометів поставлено до ЗСУ. Державні випробування міномета М120-15 «Молот» проводились із червня 2016 року. У серпні вони були призупинені у зв’язку з виявленими несправностями. Після того як представники виробника усунули виявлені недоліки, державні випробування міномета поновили.

На підставі повідомлень, що надходили із військових частин ЗСУ щодо несправностей та передчасного виходу з ладу «Молотів», представників заводу неодноразово викликали для усунення недоліків. Робота з удосконалення «Молота» триває.

З огляду на критичний стан забезпечення ЗСУ таким видом зброї і неможливість придбання аналогічних зразків за кордоном, за результатами визначальних відомчих випробувань Міноборони дозволило використовувати у військах міномет «Молот», проте тільки з укриття і з використанням пускового шнура.

Як повідомлялось, 6 липня у Рівненській області в п’ятницю під час проведення бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою на Рівненському загальновійськовому полігоні в результаті розриву міномета загинули троє і поранено дев’ять військовослужбовців.

Нагадаємо, 25 липня 2016 року в Миколаївській області на полігоні Широкий лан під час стрільб розірвався 120-міліметровий міномет «Молот» в результаті чого один військовослужбовець загинув, вісім були поранені.