У Чорне море увійшли перші учасники навчань Сі Бриз-2018, які стартують 9 липня

Новини
Ракетний эсмінець США DDG-78 USS Porter проходить Босфор Фото: Twitter KerimBozkurt

У Чорне море увійшли перші учасники українсько-американських багатонаціональних навчань Сі Бриз-2018, які 9 липня стартують Одесі.

Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook головний редактор порталу BSNews Андрій Клименко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Моніторингова група «Майдану закордонних справ», «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» і BSNews повідомляє, що 6 липня 2018 року близько 18:00 мв в Чорне море з протоки Босфор увійшов ракетний есмінець 6-го флоту США DDG-78 USS Porter класу Arleigh Burke», – написав Клименко.

За інформацією прес-центру командування ВМС України, українсько-американські навчання Сі Бриз-2018 планується провести з 9 по 21 липня 2018 року в Одеській і Миколаївській областях, а також в північно-західній частині Чорного моря.

Церемонія відкриття навчань відбудеться 9 липня о 10:00 за адресою: м Одеса, Санаторний провулок, 7.

Крім ВМСУ і 6-го флоту США, в маневрах братимуть участі кораблі і підрозділи ще 14 країн – Болгарії, Великобританії, Греції, Грузії, Данії, Естонії, Канади, Литви, Молдови, Норвегії, Румунії, Польщі, Туреччини і Швеції.

За інформацією керівника навчань від України контр-адмірала Олексія Неїжпапи, особливістю навчань Сі Бриз-2018 буде те, що управління силами морського, повітряного і наземного компонентів багатонаціональним морським штабом буде вестися безпосередньо з моря. З цією метою в Чорне море увійде американський штабний корабель USS Mount Whitney. На ньому розміститься Морське командування ВМС України, щоб отримати практичний досвід планування і управління операцій за стандартами НАТО.

Штабний корабель 6-го флоту США USS Mount Whitney Фото: commons.wikimedia.org

«Особовий склад Морського командування ВМС ЗС України у взаємодії зі своїми колегами пройде апробацію, отримає практичний досвід планування і управління операцією по стандартам НАТО», – сказав Неїжпапа.

Керівник навчань від США капітан 1 рангу Майкл Віллігас зазначив, що «розміщення штабу на кораблі управління ВМС США USS Mount Whitney, який буде базуватися у відкритому морі, надасть країнам-учасникам унікальну можливість відпрацювати сумісність дій в обмеженому просторі, поліпшити взаєморозуміння і досягти поставленої мети».

Українсько-американські навчання серії «Сі Бриз» проводяться щорічно з 1997 року відповідно до «Меморандуму про порозуміння та співробітництво з питань оборони та військових відносин між Міністерством оборони США та Міністерством оборони України» від 1993 року. Вони проводяться з метою підготовки та нарощення бойової готовності ВМС України на двосторонній основі, але є відкритими для інших країн.