Ільмі Умеров нагороджений Лицарским хрестом Ордену «За заслуги перед Литвою»

Новини
Президент Литви Даля Грібаускайте та Ільмі Умеров, 6 липня 2018 р Фото: lithuania.mfa.gov.ua

Президент Литви Даля Грібаускайте нагородила заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова Лицарским хрестом Ордену «За заслуги перед Литвою» за надання гуманітарної допомоги країні під час економічної блокади, влаштованої СРСР в 1990 році.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook дочка заступника глави Меджлісу Айше Умерова, передає Центр журналістських розслідувань.

«6 липня о Вільнюсі Президент Литви Даля Грібаускайте нагородила заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова Орденом «За заслуги перед Литвою». Ільмі Умеров був нагороджений за події 28-річної давності – з 18 квітня по 2 липня 1990 року СРСР влаштував економічну блокаду Литви, яка тільки но домоглася незалежності. І тоді Ільмі Умеров з групою кримських татар, прорвавши блокаду, привезли невелику гуманітарну допомогу від імені кримськотатарського народу – продукти харчування, одяг і паливо. Багато кримськотатарських родин взяли участь в зборі цього гуманітарного вантажу – їжу та одяг укладали в мішки і прикладали лист зі словами підтримки», – написала А.Умерова.

Вона зазначила, що у відповідь на надану у важкі дні допомогу уряд Литви прийняв рішення подарувати кримським татарам кілька будинків, які були привезені, встановлені і до сих пір стоять в Бахчисараї в Криму.

За інформацією посольства України в Литві, церемонія нагородження відбулася у рамках великого національного свята країни – Дня державності, приуроченого до дня коронації князя Міндовга у 1252 році, який відігравав видатну роль в об’єднанні Литви, а також її інтеграції у західний світ.

Орден «За заслуги перед Литвою» – державна нагорода Литовської Республіки. Орден був заснований 18 червня 2002 роки для нагородження литовських та іноземних громадян за особливі заслуги на благо Литви в різних галузях професійної діяльності. Орден має п’ять ступенів і медаль ордена.

Кримські татари –  історична етнічна та релігійна громада Литви, з якою країну з XIII-XIV ст. пов’язують глибокі традиції. Великі князі литовські Гядімінас, Альгірдас, Кястутис і Вітаутас укладали з кримськими татарами військові союзи. Вони служили у військах Великого князівства Литовського. В даний час в Литві проживає 4 тисячі нащадків кримських татар, в основному в Вільнюському, Каунаському і Алітуському округах.