У центрі Києва проведуть слідчий експеримент у справах про розстріли на Майдані – Горбатюк

Новини
Розстріл учасників протесту на Майдані, вул.Інститутська, 20 лютого 2014 р Фото: Facebook Майдан 18-20 лютого. Як усе було.

Генеральна прокуратура України з вівторка, 17 липня, розпочинає проведення слідчого експерименту в центрі Києва в рамках розслідування «справ Майдану», який триватиме не менше одного місяця.

Про це повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури України Сергій Горбатюк на брифінгу в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«З сьогоднішнього дня починається слідчий експеримент … Три місяці – це максимальний термін з урахуванням будь-яких несподіванок. Слідчі, судові експерти проговорювали порядок проведення слідчих дій, планували протягом місяця завершити … Будемо сподіватися, що так (протягом місяця) і буде, тому що на сьогоднішній день всі зацікавлені надавати допомогу, а запас часу – з урахуванням об’єктивних обставин, які можуть на це вплинути», – сказав Горбатюк.

Він також звернув увагу, що буде тимчасово перенесений пам’ятник і хрест героям Небесної Сотні в зв’язку з необхідністю проведення слідчих дій на тому місці і закликав суспільство не сприймати це критично.

«Це виключно тимчасово для проведення слідчих дій саме на тому майданчику, на тому« п’ятачку», де загинули протестувальники», – уточнив начальник слідчого управління.

За його словами, в ході безпосереднього проведення слідчих дій – слідчого експерименту – будуть оточені вулиці на кілька годин.

Горбатюк підкреслив, що також створюється 3D модель по вул.Інститутській, що дозволить скоротити тривалість проведення слідчих дій. Він висловив надію на те, що така модель буде створена протягом місяця або кількох, поки проходить слідчий експеримент.

Горбатюк також звернувся до адвокатів підозрюваних: «Якщо є якісь клопотання щодо проведення додаткових слідчих дій, додаткового огляду місця подій, додаткових слідчих експериментів на місці події, прохання в цей час – протягом трьох місяців – звертатися до слідчого, прокурора, щоб провести ці дії і в подальшому не було маніпуляцій, що хтось намагався перешкоджати встановленню істини».

Начальник слідчого управління також не виключив можливість участі підозрюваних «беркутівців» у слідчому експерименті, справа за якими слухається в суді.

«Запрошення для проведення слідчих дій передані їхнім захисникам. Чи погодяться вони чи ні, в даний час не відомо. Якщо так, то, звичайно, вони будуть брати участь у слідчому експерименті», – сказав він.

Нагадаємо, 20 лютого 2014 року в Києві в результаті розстрілів на вул.Інститутській загинули 48 осіб і 80 осіб отримали поранення саме від обстрілів з боку «Беркута».

Всі злочини, вчинені під час Революції Переваги, умовно об’єднані в одну велику «Справу Майдану», яке налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують вбивство 91 людини (78 мітингувальників і 13 силовиків).