Айвазовська: Оновлення ЦВК до президентських виборів – питання національної безпеки

Новини
Експерт з виборчих процесів, координатор громадського руху «ОПОРА» Ольга Айвазовська Фото: investigator.org.ua

Оновлення складу Центральної виборчої комісії до президентських виборів є питанням національної безпеки, оскыльки збереження старого складу ЦВК, термін повноважень якої вже минув, стане підставою для сумніву в легітимності озвучених нею результатів голосування.

Таку точку зору висловила координатор Громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська в своєму матеріалі для видання ZN.UA, передає Центр журналістських розслідувань.

«До початку президентської кампанії нова ЦВК – питання національної безпеки. Оскільки між рейтингами кандидатів розрив незначний, ніхто не може прогнозувати прізвища двох, які вийдуть у другий тур. За умови тотальної недовіри до комісії неважко спровокувати конфлікт, наслідком якого може стати протистояння, а то і насильство на вулицях», – підкреслила Айвазовська.

За її словами, оновлення ЦВК в проміжку між президентськими і парламентськими виборами також несе в собі загрози політичній стабільності в країні.

«До парламентських виборів залишиться дуже мало часу, а нова реальність створить нові перспективи розподілу місць в цій стратегічно важливій комісії, яка буде організовувати в іншому складі шість національних кампаній. Хто б не став президентом у 2019-му, він або вона не захоче займати цей пост без більшості в парламенті і бути «кульгавою качкою», замість лише останнього півріччя каденції, всі п’ять років. Проблема в тому, що така вага виборів підвищить і без того надмірні ставки щодо ЦВК, тому можна припустити, що і тоді її склад буде незбалансованим, адже вона не зможе бути незалежною», – пояснила Айвазовська.

Проте, констатувала вона, більшість депутатів діючого складу парламенту не зацікавлені в зміні складу ЦВК, так як не впевнені, що їхні інтереси будуть при цьому враховані. Більш того, багато хто готовий повторити «трюк» 2010 року і змінити своє політичне забарвлення в залежності від результатів виборів президента.

більшість депутатів діючого складу парламенту не зацікавлені в зміні складу ЦВК, оскільки не впевнені що їхні інтереси будуть при цьому враховані. Більш того, багато хто готовий повторити «трюк» 2010 року і змінити своє політичне забарвлення залежно від результатів виборів президента.