Кримська декларація: США представили документ про невизнання анексії Криму Росією

Новини
Armed men take up positions around the regional parliament building in the Crimean city of Simferopol March 1, 2014. Ukraine's defence minister said on Saturday Russia had "recently" brought 6,000 additional personnel into Ukraine and that the Ukrainian military were on high alert in the Crimea region. REUTERS/David Mdzinarishvili (UKRAINE - Tags: POLITICS MILITARY)

Державний департамент США оприлюднив офіційну Декларацію щодо Криму, яку сам уряд США прирівнює до Декларації Веллеса у 1940-му році, що засудила окупацію країн Балтії з боку СРСР та закріпила невизнання Америкою їх анексії. Декларація Веллеса, оприлюднена тодішнім держсекретарем США Самнером Веллесом, поклала початок політиці невизнання анексії країн Балтії, яка зберігалась аж до здобуття ними незалежності.

«Росія, шляхом вторгнення в Україну та анексії Криму в 2014 році, намагалася підірвати основоположний міжнародний принцип, якого дотримуються демократичні держави: жодна країна не може силою змінювати кордони іншої. Держави світу, включно з Росією, погодились з цим принципом і висловили це в Статуті ООН, давши обіцянку утримуватись від погрози чи застосування сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави. Цей основоположний принцип – підтверджений у Гельсінському заключному акті – становить фундамент, на якому базується наша спільна безпека.

Так само, як і в Декларації Веллеса 1940 року, Сполучені Штати знову підтверджують свою політику щодо відмови визнання вимог Кремля із встановлення суверенітету над територією, захопленою силою всупереч міжнародному праву. Спільно з союзниками, партнерами та міжнародним співтовариством Сполучені Штати відкидають спробу Росії анексувати Крим і зобов’язуються підтримувати цю політику до відновлення територіальної цілісності України.

Сполучені Штати закликають Росію поважати принципи, про дотримання яких вона давно стверджує, і завершити окупацію Криму. Оскільки демократичні держави прагнуть побудувати вільний, справедливий і процвітаючий світ, ми повинні підтримувати нашу відданість міжнародному принципу рівності суверенних держав та поважати їхню територіальну цілісність. Своїми діями Росія продемонструвала поведінку, недостойну великої держави і обрала шлях ізоляції від міжнародної спільноти», – йдеться у Декларації, оприлюдненій Держдепом США, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на повідомлення посольства США в Україні.

Президент Петро Порошенко привітав таку заяву Держдепу і подякував президенту США Дональду Трампу.

«Скільки б часу не пройшло, збройна окупація та незаконна анексія частини суверенної держави завершується лише одним – звільненням окупованої території, відновленням територіальної цілісності та компенсацією всіх завданих агресором збитків», – написав він.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін прокоментував декларацію Держдепу США про невизнання анексії Криму Росією та наголосив на зміцненні зусиль для тиску на РФ.

«Після цієї декларації маємо зміцнити зусилля і тиснути на Росію. Про «Балтійський сценарій», що тривав півстоліття, не маємо думати, цього не можна допустити. Хочу побачити Крим під українським прапором. Дуже!», – наголосив Клімкін.

«Ця декларація підтверджує постійність політики США у питанні поваги до суверенітету і територіальної цілісності. Так само як і в декларації Велеса 1940 року, США послідовно підтримують основоположний принцип міжнародного права ex injuria jus non oritur. Неправомірні дії не можуть бути основою прав для правопорушника.

Ми вітаємо рішучість США у спонуканні РФ поважати міжнародне право та відновити територіальну цілісність України. Ми також глибоко вдячні Сполученим Штатам за практичну допомогу в протидії російській агресії проти України», – йдеться у коментарі міністерства закордонних справ України.