Посольство України висловило протест через поїздку чеських депутатів до Криму

Новини
Депутат Європарламенту от Чешської Республикі Яромир Коглічек Фото: ru-news.ru

Посольство України в Чехії висловило протест у зв’язку з незаконною поїздкою до тимчасово окупованого Росією Криму депутата Європарламенту від Чехії Яроміра Коглічека та сенатора парламенту Чехії Ярослава Доубрави без погодження з українською владою.

Про це йдеться у заяві на сайті українського посольства, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Йдеться про черговий рецидив порушення українського законодавства з боку згаданих політиків, які, попри неодноразові попередження, продовжують грубо ігнорувати не лише українські закони, але й міжнародне право. Згаданим політикам було б не зайвим знати, що у резолюції № 68/262 від 27 березня 2014 Генеральна Асамблея ООН – організації, авторитет якої визнають навіть чеські комуністи – підтвердила суверенітет і територіальну цілісність України та закликала країни члени утриматися від дій, які б могли бути інтерпретовані як визнання зміни статусу українського Криму», – заявили українські дипломати.

Водночас у посольстві України висок оцінили той факт, що переважна частина чеського політикуму, а також чеський уряд, однозначно стоять на позиціях підтримки територіальної цілісності України і засуджують російську агресію проти неї і окупацію Москвою частини української території.

«Щоб хоч якось відбілити свої злочини, Росія хаотично шукає по всьому світу політиків зі зниженим порогом політичної гігієни, які готові брати участь в пропагандистських вояжах на окупований півострів. На жаль, кілька таких політиків знайшлося і в Чеській Республіці», – вказали у диппредставництві.

Депутат Сенату Чехії Ярослав Доубрава

Як вважають українські дипломати, ті, хто допомагає Росії виправдати свої злочини, не можуть не розуміти, що є інструментом в руках Кремля, який, прикриваючись цими «візитами», безкарно продовжуватиме репресії, арешти, тортури і вбивства українців та кримських татар в окупованому Криму.

«Не маємо, однак, ілюзій, що чеські депутати та заангажовані ними журналісти і «громадські діячі» переймалися в Криму такими «дрібницями». Апелювати до їх совісті очевидно безперспективно. Однак Україна залишає за собою право застосувати до іноземних громадян, які грубо і систематично порушують правила в’їзду на окуповані території, увесь спектр санкцій, передбачений українським законодавством», – заявили в українському посольстві.

Про поїздку чеських депутатів до окупованого Криму у понеділок, 30 липня, повідомила, зокрема, прес-служба «Госсовєта Криму».

Як зазначається, 31 липня о 15:00 у «Госсовєті Криму» відбудеться «зустріч з делегацією чеських політичних і громадських діячів на чолі з депутатом Європейського парламенту Я. Коглічеком».

У квітні 2018 року депутат Європарламенту від Комуністичної партії Чехії і Моравії Яромір Коглічек та сенатор Сенату Чеської Республіки Ярослав Доубрава відвідували окупований Крим для участі у так званому «IV Ялтинському економічному форумі», організованого кримською «владою».

На початку лютого 2018 року депутат Сенату Чехії Ярослав Доубрава вже приїздив до окупованого Криму без згоди влади України відвідав. Тоді у Сенаті Чехії наголосили, що він їздив на півострів за власною «приватною ініціативою».