МЗС України висловило протест в зв’язку з незаконним візитом прем’єра РФ Медвєдєва до Криму

Новини

МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку з незаконним перебуванням прем’єр-міністра РФ Дмитра Медведєва на тимчасово окупованій території Криму і Севастополя 28-30 липня без узгодження з українською владою.

Про це йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Перебування Д.Медведєва на території Автономної Республіки Крим є грубим порушенням державного суверенітету і територіальної цілісності України, цинічним і демонстративним нехтуванням російською стороною загальновизнаними нормами міжнародного права, зобов’язаннями за двосторонніми і багатосторонніми договорами, сторонами яких є Україна і Росія, у тому числі Статутом ООН, резолюціями Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України» A/Res/68/262 від 27 березня 2014 року, «Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь (Україна)» A/Res/71/205 від 19 грудня 2016 року, «Стан з правами людини у Автономній Республіці Крим та м.Севастополь (Україна)» A/Res/72/190 від 19 грудня 2017 року», – наголосили у МЗС України.

«Автономна Республіка Крим та м. Севастополь є невід’ємною частиною України в її міжнародно-визнаних кордонах. Це визнається всією міжнародною спільнотою, яка вже неодноразово давала належну оцінку міжнародно-протиправним діянням Російської Федерації шляхом схвалення відповідних резолюцій ООН, Ради Європи, ОБСЄ, інших міжнародних організацій, а також запровадження санкцій проти держави-окупанта», – йдеться у заяві.

У МЗС також вказали, що вже неодноразово наголошували на неприпустимості неузгоджених з Україною перебувань російських посадових осіб на суверенній території України у її міжнародно визнаних кордонах, яка включає Автономну Республіку Крим та Севастополь.

Прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв в Севастополі, 30 липня 2018 р Фото: government.ru

Як повідомляє портал уряду РФ, під час поїздки до анексованого Криму 29 липня Дмитро Медведєв взяв участь в огляді параду кораблів до Дня ВМФ Росії, який пройшов в Севастопольській бухті. 30 липня російський прем’єр провів в Севастополі нараду з «питань соціально-економічного розвитку Криму».