У Криму «суд» продовжив ще на півроку арешт фігурантам «справи диверсантів» Дудці і Бессарабову

Новини
Олексій Бессарабов і Володимир Дудка

В окупованому Криму «Севастопольський міський суд» у вівторок, 31 липня, продовжив ще на півроку арешт фігурантам «справи диверсантів», севастопольцям Володимиру Дудці і Олексію Бессарабову, яких ФСБ звинувачує в нібито підготовці «диверсій» на території півострова.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на родичі Володимира Дудки, передає Центр журналістських розслідувань.

«Володимиру Дудці і Олексію Бессарабову, яких звинувачують в підготовці «диверсій» на території Криму, «Севастопольський міський суд» 31 липня 2018 року продовжив запобіжний захід у вигляді утримання під вартою ще на 6 місяців», – йдеться в повідомленні.

Як відзначають правозахисники, рішення про продовження арешту виніс «суддя» Данило Землюк. Обох севастопольців доставили до «суд». Засідання проходило в закритому режимі.

За інформацією родичів, 2 серпня 2018 року в «Севастопольському міському суді» почнеться новий розгляд «справи диверсантів» Дудки і Бесссрабова по суті.

Нагадаємо, 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.

Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.

18 травня 2017 року Дмитро Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили. 16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 рублів.

18 червня «Верховний суд Криму» продовжив до 14 серпня арешт Володимиру Дудці і Олексію Бессарабову

Правозахисники зафіксували дуже багато фактів порушення прав затриманих ФСБ в окупованому Криму так званих «українських диверсантів», включаючи фальсифікацію доказів і показань свідків, застосування тортур і психологічного тиску, а також позбавлення права на захист і справедливий суд, що дає підстави вважати їх політв’язнями.