В Африці вбили трьох російських журналістів, які знімали фільм про ПВК «Вагнер»

Новини
Кирило Радченко, Олександр Расторгуєв, Орхан Джемаль Фото: tvrain.ru

У Центральноафриканській Республіці (ЦАР) вбиті журналіст Орхан Джемаль, оператор Кирило Радченко і режисер Олександр Расторгуєв, які знімали документальний фільм про роботу в цій країні приватної військової кампанії (ПВК) «Вагнер», найманці якої воювали на Донбасі і в Сирії.

Про це повідомив телеканал Дождь з посиланням на інформацію «Центру управління розслідуваннями», який спільно з Расторгуєвим реалізовували проект фільму, передає Центр журналістських розслідувань.

Загибель знімальної групи підтвердили в місії ООН в ЦАР, а також місцеві держслужбовці.

Журналісти були зупинені на блокпосту, коли вони їхали зі столиці республіки Бангі в населений пункт Бомбарі.

За даними агентства AFP, тіла загиблих знайшли в 23 кілометрах від міста Сібю. Агентство відзначало, що росіяни були вбиті невстановленими озброєними людьми.

Мер центральноафриканського міста Сібю Анрі Депеле розповів агентству Reuters, що журналістів обстріляли із засідки. За словами водія автомобіля, коли вони перебували в 23 км від міста Сібю, озброєні люди вийшли з кущів і відкрили вогонь по машині.

Фото: tvrain.ru

Як розповіла Дождю заступник головного редактора «Центру управління розслідуваннями» Анастасія Горшкова, загиблі Орхан Джемаль, Кирило Радченко та Олександр Расторгуєв приїхали в столицю ЦАР Бангі 28 липня. На наступний день вони вирушили на базу на території маєтку Беренго, де, імовірно, знаходяться найманці ПВК «Вагнер». Однак туди журналістів не пустили, сказавши, що Міноборони ЦАР має дати акредитацію. У підсумку на базі переписали дані журналістів і сказали, що акредитації можуть дати через п’ять днів.

30 липня журналісти повинні були зустрітися з фіксером (консультант, що допомагає в організації зйомок) з місії ООН на ім’я Мартін. Він був в населеному пункті Бомбарі, який знаходиться в 400 кілометрах від Бангі. Горшкова розповіла, що водія, який возив журналістів в ЦАР, рекомендував Мартін. Цей же водій возив по країні журналістів з Франції, уточнила вона.

Горшкова також розповіла, що 30 липня знімальна група повинна була відправитися в Бомбарі до Мартіна. Водій заявив, що цей шлях може зайняти близько півтора днів через блокпости і погані дороги. З собою у журналістів було близько 8,5 тис. доларів готівкою і апаратура, в тому числі дві дорогі камери. Вони повинні були вийти на зв’язок увечері 31 липня.

Про присутність бійців ПВК «Вагнер» в Центральноафриканській Республіці раніше писали кілька ЗМІ, зокрема, «Новая газета» і радіостанція France Europe1. Також ЗМІ повідомляли, що база найманців в ЦАР перебуває в 60 кілометрах від Бангі на території маєтку Беренго, яке було резиденцією президента, а потім імператора країни Жан-Беделя Бокасси.

«Центр управління розслідуваннями» – медіа-проект, запущений Михайлом Ходорковським.

ПВК Вагнер – створена в 2014 році неформальна військова організація, яка бере участь в бойових діях в різних гарячих точках планети, де є інтерес російської влади, в тому числі на Донбасі і в Сирії. Незважаючи на те, що бойовики Вагнера формально не мають відношення до жодної офіційної силовій структурі РФ, за свою «роботу» вони отримували бойові ордени та медалі. Командир підрозділу – підполковник запасу Дмитро «Вагнер» Уткін.