Засуджений у Криму майданівець Костенко вийшов на свободу з російської колонії

Новини
Олександр Костенко (ліворуч) після виходу з російської колонії в Кірово-Чепецьку, 3 серпня 2018 р Фото: Facebook Яна Гончарова

Українець Олександр Костенко, засуджений в окупованому Криму до 3,5 років позбавлення волі за нібито побиття кримського бійця спецпідрозділу «Беркут» на Майдані в Києві, в п’ятницю, 3 серпня, вийшов на свободу з колонії в Кірово-Чепецьку Кіровської області РФ.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кореспондент Радіо Свобода Антон Наумлюк, передає Центр журналістських розслідувань.

«Олександр Костенко, засуджений в травні 2015 року «Київським райсудом» Сімферополя на чотири роки і два місяці позбавлення волі за звинуваченням в заподіянні шкоди здоров’ю бійцю спецпідрозділу «Беркут», вийшов на свободу. Він був звільнений з Кірово-Чепецької колонії №5 об 11 ранку», – написав Наумлюк.

Він нагадав, що «держобвинувачем» в процесі Костенко виступала на той час «прокурор Криму» Наталія Поклонська. За версією слідства, Костенко нібито кинув камінь в співробітника кримського підрозділу «Беркут» Віталія Полієнко 18 лютого 2014 року під час Майдану і зіткнень в Маріїнському парку в Києві. Крім того, слідство стверджувало, що вдома у Костенко був знайдений ствол від нарізної зброї. Провину Костенко не визнав, заявляв про тортури в СІЗО.

«Під час затримання співробітник ФСБ зламав Костенку руку. Співробітник досі працює в органах, під час обшуку і затримання (в Криму – ред) Ісмаїла Рамазанова, обвинуваченого в розповсюдженні екстремістських висловлювань по інтернет-рації Zello, цей же співробітник підкинув йому пакет з патронами 9 калібру», – додав Наумлюк.

Про звільнення Костенка також повідомила координатор проекту «Росузник» Яна Гончарова, яка опублікувала фотографії українця, який вийшов з колонії, на своїй сторінці в Facebook.

«Олександр Костенко звільнився з колонії в Кірово-Чепецьку … Мінус один політичний в’язень, майже забутий Україною», – написала Гончарова.

Нагадаємо, 15 травня 2015 року в окупованому Криму активіст Майдану Олександр Костенко був визнаний «Київським райсудом» Сімферополя винним у заподіянні шкоди здоров’ю співробітнику «Беркута» в лютому 2014 року і зберіганні частин вогнепальної зброї. За це його засудили до 4 років і 2 місяців в колонії загального режиму. Пізніше вирок кілька разів скорочували. Остаточний термін був встановлений «Верховним судом Криму» – 3,5 року позбавлення волі.

13 квітня 2016 року Кірово-Чепетскій районний суд Кіровської області РФ відмовив в умовно-достроковому звільненні Костенко. Верховний суд РФ відмовив в передачі касаційної скарги для розгляду в судовому засіданні суду касаційної інстанції у справі Костенко.

Костенко відбував покарання в ІК №5 м. Кірово-Чепецьк Кіровської області РФ. Йому загрожує втрата руки, яку йому зламали співробітники «кримського УФСБ» 5 лютого 2015 року в Криму під час затримання. У порушенні кримінальної справи на силовиків було відмовлено. Рука у Костенко не гоїться, він потребує операції.