У порт Херсона зайшло судно власника із санкційного списку США і РНБО

Новини
Фото: MarineTraffic.com

До Херсонського Морського торгового порту о 13:27 10 серпня зайшло судно MEKHANIK POGODIN (IMO 9598397), що належить підсанкційній компанії із групи «Внєшекономбанку РФ».

Про це повідомив представник президента України в АР Крим Борис Бабін у Facebook, однак пізніше видалив свій пост, передає Центр журналістських розслідувань.

«Співробітниками ГУ СБУ в АРК наразі виявлено та задокументовано судно «Mekhanik Pogodin» IMO 9598397 під прапором РФ, що перебуває у володінні російської компанії, яка, в свою чергу, є в санкційному списку РНБО України. Судно сьогодні зайшло в Херсонський морський торговельний порт. Упевнений, що вийде з цього порту воно не скоро», – повідомляє Борис Бабін.

Судно належить відомій російській компанії VEB-Leasing OJSC, що знаходиться у Санк-Петербурзі. На замовлення компанії судно MEKHANIK POGODIN було збудоване ОАО «ССЗ Червоне Сормово» у Нижньому Новгороді в 2011 році. Судно типу танкер призначене для перевезення нафто-хімічних продуктів. Компанія VEB-Leasing OJSC 30 липня 2015 року потрапила до санкційного списку Міністерства фінансів США. На Міжнародному рівні по відношенню до компанії застосовані сурові санкції за тісний зв’язок з іншою санкційною компанією – «Внешекономбанком РФ».

Держкорпорація Внєшекономбанк, створена в 2007 році, є правонаступником Зовнішекономбанку СРСР.  Дочірня компанія Зовнішекономбанку – Федеральний центр проектного фінансування брала активну участь у незаконному будівництві Керченського мосту.

Як пише Радіо Куреш, компанії VEB-Leasing OJSC належить 21 судно, частина з яких незаконно заходить в порти окупованого Криму. У 2017 році президент України підписав Указ про розширення санкційного списку РНБО, до якого увійшла Новгородська компанія ТОВ «В.Ф.Танкер-Інвест», яка зараз виступає компанією-оператором судна MEKHANIK POGODIN.

Однак за Указом президента, санкції на компанію ТОВ «В.Ф.Танкер-Інвест», про заборону та обмеження заходу суден в територіальні води України, накладені строком на один рік. Хоча вона і досі продовжує обслуговувати судна в портах окупованого Криму.

ТОВ «В.Ф. Танкер» зареєстровано в Нижньому Новгороді у 2000 році зі статутним капіталом 416,4 млн. руб. 100% частки належить кіпрському офшору «Волго-Балт Транспорт Холдинг Лімітед». Кінцевий бенефіціар цього офшору – найбагатша людина Росії, і 45 в світовому рейтингу, за даними 2018 року, Володимир Лісін. Цього року компанія «В.Ф. Танкер» зливається з АТ «Судноплавна компанія «Волзьке пароплавство» (входить в VBTH – судноплавний дивізіон міжнародної транспортної групи UCL Holding Володимира Лісіна). Волзьке пароплавство, до складу якого увійдуть танкерний флот і персонал компанії «В.Ф. Танкер», буде здійснювати перевезення сухих і нафтоналивних вантажів.

Володимир Лісін

Компанії Лісіна потрапили під міжнародні санкції, через що банкрутіють, а тому їх доводиться реформувати, і перейменовувати через реорганізацію і злиття з іншими гігантами.