У Криму в Керченській колонії масово катують ув’язнених – правозахисниця

Новини
Таміла Ташева Фото: Facebook

В окупованому Криму співробітники Керченської виправної колонії №2, прибулі з Росії, масово застосовують до ув’язнених катування.

Про це повідомила координатор громадської ініціативи «КримSOS» Таміла Ташева в середу, 15 серпня, на прес-конференції, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство QHA.

«Ці явища колишні ув’язнені Керченській колонії пов’язують з п’ятьма співробітниками, які прибули з Омська в кінці 2015 року для встановлення правил режиму відповідно до російських стандартів поведінки з ув’язненими», – сказала Ташева.

За її словами, в колонії застосовуються стандартні для російських силовиків методи тортур.

«Якщо говорити про те, які використовуються тортури, то це переважно та практика, яку ми почали бачити після початку анексії: тортури струмом, обливання ув’язнених сечею, щоб їх принизити», – зазначила правозахисниця.

У свою чергу, Мурад Алієв, який відбував у Керченській колонії термін і був очевидцем того, що відбувається, вказав, що там широко практикуються приниження, побиття і примусу до праці.

«Над людьми жорстко знущаються, їх роздягають догола взимку і виставляють на холод під час обшуку, змушують мити підлогу і туалет, братися кожного за ганчірку, в іншому випадку людину б’ють, роздягають, обмотують скотчем. Аж до того, що хотіли гвалтувати кийками», – сказав він.

За словами Алієва, через тортури деякі ув’язнені намагалися покінчити з життям.

«Багато хто намагався перерізати собі вени. Бували випадки, що розбирали ліжко і ковтали гачки, щоб не терпіти ці приниження, – повідомив Алієв.

Він додав, що керівництво колонії прекрасно знає про те, що відбувається, але не вживає ніяких заходів.

Нагадаємо, в червні 2018 року Таміла Ташева повідомила, що з початку анексії Криму Росією українські правозахисні організації зафіксували 181 випадок негуманного поводження з жителями півострова, з них 55 випадків тортур.

Нацполіція України розслідує понад 140 кримінальних проваджень за фактами катувань, незаконних затримань і обшуків на території окупованого Криму, які раніше відкрила прокуратура АРК.