У Криму окупантам не сподобалися антивоєнні вірші кримськотатарської поетеси

Новини
Кримськотатарська поетеса Аліє Кенжалієва Фото: RFE/RL

В окупованому Криму «слідчий відділ по Желєзнодорожному району Сімферополя» проводить дослідчу перевірку щодо кримськотатарської поетеси Аліє Кенжалієвої за ст.354.1 КК РФ (реабілітація нацизму) за антивоєнні вірші, опубліковані в газеті «Къырым» 9 травня 2018 року.

Про це повідомляє видання Крим.Реалії, передає Центр журналістських розслідувань.

Про те, що ведеться дослідча перевірка, Кенжалієвій 27 червня повідомив слідчий карного розшуку «управління МВС РФ по Республіці Крим».

«Він сказав, що мені потрібно дати пояснення з приводу моїх віршів. Коли я прийшла до слідчого, почав питати, чому мені не подобається День перемоги, чому так негативно ставлюся до свят, чому в тому чи іншому рядку написала саме так, що хотіла цим сказати. Спочатку слідчий намагався мене провокувати, говорив, що я до чогось у віршах закликаю, не поважаю героїв і пам’ятні дати. Я пояснила, що для мене День перемоги – не свято, а трагедія, і що – це ліричний твір, в якому кожен може побачити те, що хоче. Також я додала, що поважаю загиблих і не хочу, щоб їх смерть була приводом для свята», – розповіла поетеса.

26 липня Кенжалієва направила письмову заяву керівнику «слідчого відділу по Желєзнодорожному району Сімферополя» з проханням надати інформацію про хід дослідчої перевірки. Станом на 17 серпня відповідь поетеса не отримала.

Вірші Аліє Кенжалієвої у газеті «Къырым» Фото: RFE/RL

Раніше проти мешканки Ялти Еліни Мамедової порушили кримінальну справу за три репости в соціальній мережі «ВКонтакте». Записи датовані 2014-2015 роками з декількох проукраїнських груп. Це не авторські тексти Еліни, а скопійовані матеріали. Наразі стосовно неї порушено кримінальну справу за ч.1 ст.282 КК РФ (збудження ненависті і ворожнечі, приниження людської гідності). З червня 2018 року Мамедова знаходиться під підпискою про невиїзд.