США передали Україні ще два сучасні контрбатарейні радари

Новини
Фото: Facebook Генеральний штаб ЗСУ

США в рамках військово-технічної допомоги передали Україні нову партію військового обладнання – два контрбатарейні радари типу AN/TPQ-36 сукупною вартістю 50 млн. дол.

Церемонія передачі відбулася за участі посла США в Україні Марі Йованович, повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на інформацію Генерального штабу ЗС України.

Фото: Facebook Генеральний штаб ЗСУ

«Україна стала першою країною, якій Сполучені Штати надали дозвіл обслуговувати та ремонтувати такі радари. Це ще раз підкреслює, що військовослужбовці Збройні Сил України спроможні користуватися високотехнологічною зброєю», – заявив начальник Генштабу Віктор Муженко.

Він зазначив, що допомога США в оснащенні ЗСУ сучасними зразками військової техніки, а також у підготовці персоналу для їх обслуговування та ремонту, є критично важливим фактором в процесі військової реформи. Така військово-технічна допомога сприяє нарощуванню оперативних спроможностей українських частин та підрозділів, підвищує здатність Збройних Сил до захисту цілісності держави та недоторканості її кордонів.

Фото: Facebook Генеральний штаб ЗСУ

«Ці радари дозволять уникати жертв серед мирного населення, а також нададуть спроможність ЗСУ запобігати цьому. Очолювані Росією сили більше не зможуть безкарно завдавати ударів по мирному населенню та Збройним Силам України. Радари дозволяють чітко визначити та надати необхідну інформацію для артилерійських підрозділів», – сказала на церемонії посол США Марі Йованович, передає Укрінформ.

Вона також відмітила, що пакетна вартість переданого обладнання сукупно (разом з навчанням та деталями) становить близько 50 млн дол., і наголосила, що США і надалі співпрацюватимуть із ЗСУ, «щоб збільшувати спроможності України».

Фото: Facebook Генеральний штаб ЗСУ

Рухома радіолокаційна станція контрбатарейної боротьби AN/TPQ-36 призначена для автоматичного визначення місця розташування позицій ворожої артилерії, ракетних установок та мінометів. Одночасно може обробляти ведення вогню з декількох місць до 10 різних видів зброї та визначати позиції після виявлення першого пострілу при максимальній дальності 24 км.

Фото: Facebook Генеральний штаб ЗСУ

З 2014 року американська сторона в рамках контракту на міжнародну технічну допомогу передала ЗС України понад 30 станцій контрбатарейної боротьби різних модифікацій.

Усього за цей період ЗС України отримали від США технічну та гуманітарну допомогу на суму майже 250 млн дол. Така допомога включає, зокрема, медичне обладнання, прилади нічного бачення, станції контрбатарейної боротьби, автомобілі, радіостанції, GPS навігатори, ліцензійне програмне забезпечення для центрів підготовки, лазерні системи імітації бойових дій тощо.