РФ відмовилася від переговорів у Мінську з обміну 36 росіян на українців – Геращенко

Новини

Уповноважена з прав людини Російської Федерації Тетяна Москалькова відкинула ініціативу української сторони зустрітися Мінську для обговорення обміну 36 російських громадян на українських політв’язнів, які незаконно утримуються в Росії.

Про це повідомила перший заступник спікера Верховної Ради України Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«На жаль, російська сторона і омбудсвумен РФ Тетяна Москалькова відкинули ініціативу зустрітися Мінську і обговорити ініціативу України передачі РФ 36 її громадян в обмін на політв’язнів Кремля. Росії її громадяни просто не потрібні…», – написала Геращенко.

Вона додала, що офіційно поінформувала представників Росії і ОБСЄ про те, що вже 22 громадянина РФ, які в Україні засуджені за злочини проти українського суверенітету, написали листи російському президенту Володимиру Путіну з проханням повернути їх в Російську Федерацію.

«Я офіційно поінформувала представників РФ і ОБСЄ, 22 росіянина, засуджених за підготовку терактів, диверсії, шпигунство, участь в незаконних збройних формуваннях і військових діях, написали звернення до президента Путіна з проханням перемістити їх в РФ, в обмін на українців в російських в’язницях. ми, на відміну від РФ, готові перемістити їх в найкоротші терміни, але в обмін на наших!», – зазначила Геращенко.

За її словами, зазначені звернення вже направлено до Міністерства закордонних справ Росії і продубльовані для гуманітарної підгрупи і Тристоронньої контактної групи по мирному вирішенню конфлікту в Донбасі.