ЄСПЛ зобов’язав РФ інформувати про стан полонених Кремля

Новини

Європейський суд з прав людини зобов’язав РФ проінформувати про стан здоров’я українських політв’язнів Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку і Сергія Литвинова.

Про це повідомив заступник міністра юстиції – уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина в Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні ЄСПЛ дав відповідь уряду України на його заяву про застосування правила 39 Регламенту суду (невідкладні забезпечувальні заходи) щодо Станіслава Кліха, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку і Сергія Литвинова», – повідомив він.

За словами Ліщини, в рамках розгляду заяви уряд Росії має поінформувати ЄСПЛ про стан здоров’я політв’язнів. Зокрема, уряд Росії має надати інформацію про те, яке медичне обслуговування надавалося зазначеним особам і що така неправомірна обслуговування зараз, відмовлявся чи хтось з них від їжі і які саме заходи вживалися в зв’язку з цим.

11 липня Україна подала ще одну міждержавну заяву до Європейського суду з прав людини проти Росії через порушення прав українських громадян – політв’язнів Кремля.

Раніше Європейський суд з прав людини визнав за необхідне задовольнити клопотання Києва і об’єднав позови за заявами України щодо порушень Росією Конвенції про захист прав людини і основних свобод в два виробництва – по Криму і Донбасу.

Нагадаємо, справу «Україна проти Росії» в ЄСПЛ було розпочато 13 березня 2014 року і стосується подій, які привели до анексії Криму Росією і подальших подій на сході України.  Другий позов до ЄСПЛ Україна подала до РФ 13 червня 2014 року в зв’язку з викраденням на Донбасі і перевезенням на територію Росії трьох груп дітей-сиріт та супроводжуючих їх дорослих.

Всього Україна подала вже п’ять скарг в ЄСПЛ, що стосуються дій РФ щодо незаконної анексії Криму, а також від відповідальності Росії за події на Донбасі.