Українська контррозвідка доправила з Донецька «міністра культури ДНР»

Новини
Юрій Лекстутес Фото: Youtube ТСН

Українські контррозвідники переправили з окупованого Донецька колишнього «міністра культури ДНР» Юрія Лекстутеса, який був завербований українською спецслужбою і недавно попросив про евакуацію з окупованої території.

Про це повідомляється в сюжеті ТСН, передає Центр журналістських розслідувань.

«Українські контррозвідники переправили на контрольовану територію одного з тих, хто очолював терористичну «ДНР». Йдеться про так званого «міністра культури ДНР» Юрія Лекстутеса. За його словами, після усунення з посади ватажка окупованих районів Донецької області Олександра Захарченко саме він повинен був очолити окуповану частину регіону», – йдеться в сюжеті.

Як вказується, Лекстутес був недавно завербований і попросив про евакуацію з окупованої території. Завдяки складній операції українських контррозвідників, колишнього «чиновника» доставили на контрольовану територію.

«Міністр» розповів, що в Кремлі за Донбас триває справжня війна між різними центрами впливу між ФСБ і ГРУ, військовою розвідкою.

«Співробітник ГРУ Іванич представив мене як майбутнього главу республіки і що це вирішене питання. Мене висунуло ГРУ, але у них була конкуренція з ФСБ», – розповів Лекстутес.

За його словами, в разі згоди очолити окуповані районі Донецької області йому в ГРУ пропонували силову підтримку. «Викликали помічника Ходаковського і Безлера і кажуть їм, що ви за фактом за нього відповідаєте», – згадав затриманий.

Однак в тому протистоянні перемогла ФСБ і в 2015 році «федерали» остаточно зробили ставку на Олександра Захарченко.

Українські правоохоронці повідомили Лекстутесу про підозру за статтею «створення терористичної групи чи терористичної організації».

«Після серії вбивств Гіві, Мотороли, Мозгового та інших ватажків «молодих республік», Юрій вважає, що тут (на підконтрольній території – ред.) йому безпечніше», – йдеться в сюжеті.

Гарантією безпеки для «міністра культури ДНР» послужить «щедре розмаїття деталей і фактів», які він може надати для планування подальших операцій української контррозвідки.