ЄСПЛ зареєстрував новий позов України до РФ про порушення прав політв’язнів

Новини
Європейський суд з прав людини Фото: globallookpress.com © Mateusz Wlodarczyk / ZUMAPRESS.com

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зареєстрував нову міждержавну заяву України проти Росії про порушення прав українських політв’язнів Кремля, які утримуються в РФ і окупованому Криму.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Міністерства юстиції України, яка опублікована в мікроблозі Twitter.

«European Court Of Human Rights (ECHR) зареєстрував нову міждержавну заяву України проти Росії. Вона стосується порушення прав українців, які незаконно утримувалися чи утримуються в Криму і РФ», – йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 10 серпня Україна подала ще одну міждержавну заяву до ЄСПЛ проти Росії через порушення прав українських громадян – політв’язнів Кремля. У заяві описано порушення щодо 71 політв’язня на 130 сторінках із близько трьома тисячами сторінок доповнень.

Зокрема уряд України заявляє про системні порушення з боку РФ Конвеції про захист прав людини та основних свобод, а саме: Ст. 3 (заборона катувань та принижуючого гідність поводження); Ст. 5 (особиста свобода); Ст. 6 (справедливий суд); Ст. 8 (повага до особистого та сімейного життя); Ст. 10 (свобода вираження поглядів); Ст. 13 (ефективний засіб захисту); Ст. 18 (заборона використання дозволених Конвенцією обмежень прав для цілій інших ніж ті, для яких вони були передбачені) щодо українських громадян, яких Росія переслідує за політичними мотивами.

Раніше ЄСПЛ визнав за необхідне задовольнити клопотання Києва і об’єднав позови за заявами України щодо порушень Росією Конвенції про захист прав людини і основних свобод в два виробництва – по Криму і Донбасу.

Нагадаємо, справу «Україна проти Росії» в ЄСПЛ було розпочато 13 березня 2014 року і стосується подій, які привели до анексії Криму Росією і подальших подій на сході України. Другий позов до ЄСПЛ Україна подала до РФ 13 червня 2014 року в зв’язку з викраденням на Донбасі і перевезенням на територію Росії трьох груп дітей-сиріт та супроводжуючих їх дорослих.

Всього Україна подала вже п’ять скарг в ЄСПЛ, що стосуються дій РФ щодо незаконної анексії Криму, а також про відповідальнісь Росії за події на Донбасі.