Директор ДБР відмовився розглядати 27 кандидатів у керівники бюро без даних поліграфу

Новини
Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба Фото: dbr.gov.ua

Директор Державного бюро розслідувань (ДБР) Роман Труба відмовив зовнішній конкурсній комісії у розгляді питання про призначення 27 кандидатів на керівні посади через ненадання комісією результатів проходження кандидатами поліграфу, серед яких, за даним ЗМІ, є особи, що підозрюються у держзраді та корупції.

Про це директор ДБР повідомив на брифінгу в Києві у вівторок, 28 серпня, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на телеканал Громадське.

«Сьогодні прийняв рішення – відмовити конкурсній комісії у розгляді питання про призначення 27 осіб на керівні посади. Я хочу подякувати всім кандидатам, які взяли участь у цьому конкурсі. Насамперед, я хочу подякувати тим кандидатам, які пройшли у цьому конкурсі. Можливо, усі 27 є професійні. Я впевнений, що абсолютна більшість відповідає цьому. Існуючі підозри щодо них могли бути зняті, коли б директор отримав результат поліграфу. Водночас конкурсна комісія не дала змоги мені це зробити і не дала змоги дізнатися про це», – сказав Труба.

За його словами, деякі з кандидатів фігурують у журналістських розслідуваннях та кримінальних провадженнях. Зокрема, один із кандидатів фігурує у кримінальному провадженні щодо державної зради. Також є кандидат, який разом із членами своєї родини фігурує у кримінальній справі щодо легалізації коштів, які здобуті злочинним шляхом.

«Інший кандидат тісно спілкується з представниками сепаратистів. Інший факт: два кандидати, які є кумами, разом розпочинали свій кар’єрний шлях, і,як не дивно, разом виграли конкурс на керівні посади до ДБР», – сказав керівник бюро.

Він додав, що Нацагентство з питань протидії корупції має перевірити майно, гектари землі та кошти зазначених кандидатів на керівники у ДБР.

«Друге рішення – я повертаю всі подання конкурсній комісії. Постає питання – а яке рішення конкурсна комісія прийме? Ні я, ні будь-хто у ДБР не може і, більше того, – не буде впливати на той процес. Конкурсна комісія сформована представниками політичних інституцій і це відповідальність саме тих політичних інституцій. Рішення за ними. Водночас я хочу нагадати, що у Верховній Раді є законопроект, який частково вирішує ці питання і я буду робити максимум для того щоб у вересні Рада повернулася до цього питання і саме ці повноваження передала до ДБР», – наголосив Труба.

Він також повідомив, що конкурсна комісія «знищила результати поліграфа» кандидатів на керівні посади у ДБР.

«Після оголошення результатів конкурсу зовнішня комісія зобов’язана була передати директору документи, зокрема результати психофізіологічного дослідження. Згідно з порядком проведення поліграфу, який затверджений Кабінетом міністрів, результати поліграфу додаються до матеріалів, які є матеріалами для прийняття кадрового рішення. Крім цього, у порядку вказано, що матеріали дослідження зберігаються у структурному підрозділі ДБР, який визначить директор, 5 років. З незрозумілих для мене і для багатьох фахівців причин комісія на цьому засіданні 18 липня, де було прийнято рішення про переможців, приймає дивне, нелогічне і протиправне рішення про знищення матеріалів поліграфа», – сказав директор ДБР.

Він розповів, що тричі звертався до зовнішньої комісії з проханням надати результати дослідження або акт про їх знищення, однак йому відмовили у наданні таких документів.

З 2 березня по 2 квітня 2018 року тривав прийом документів на конкурс у Державне бюро розслідувань. На 27 керівних посад у ДБР подали заявки 685 претендентів. При цьому понад 40% претендентів на керівні посади в ДБР були представниками чинних правоохоронних органів.

18 липня зовнішня конкурсна комісія відібрала 27 кандидатів на керівні посади ДБР. Багато із затверджених службовців були креатурами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та заступника голови Нацполіції Ігоря Купранця.

Нагадаємо, 12 листопада 2015 року Верховна Рада ухвалила закон «Про Державний бюро розслідувань». Згідно з цим законом, прокуратура буде обмежена тільки представництвом інтересів держави в суді. Після створення ДБР фактично отримає слідчі функції, які на протязі 20 років виконувала Генпрокуратура України.

ДБР – це надпотужний правоохоронний орган, який налічуватиме в штаті до 1,5 тис. Співробітників і покликаний розслідувати злочини посадових осіб найвищого рівня – екс-президентів, членів уряду, керівників відомств, а також правоохоронців і суддів, – крім тих правопорушень, які підслідні НАБУ. Також до бюро будуть ставитися військові злочини, які зараз розслідуються військовою прокуратурою.

22 листопада 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ про призначення Романа Труби директором Державного бюро розслідувань.