В ОБСЄ закликали сторони конфлікту на Донбасі дотримуватися «шкільного перемир’я»

Новини
1-й заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг Фото: uacrisis.org

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Олександр Хуг закликав сторони конфлікту на Донбасі дотримуватися так званого «шкільного перемир’я», яке набрало чинності в середу, 29 серпня.

Про це Хуг заявив на брифінгу в окупованому Донецьку, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«Ми закликаємо сторони дотримуватися режиму припинення вогню. Ми знаємо, що сторони здатні зупинити бойові дії, якщо вони хочуть цього, і все тепер в їх руках. І вони повинні забезпечити, щоб всі в їх лавах знали, що необхідно дотримуватися режиму припинення вогню – накази повинні бути видані і опубліковані, щоб діти спокійно пішли в школу», – сказав Хуг.

Він додав, що для стійкого перемир’я необхідно провести розведення сил і засобів і відведення важкого озброєння від лінії зіткнення.

«І якщо будуть реалізовані ці заходи, буде забезпечено стабільний і незворотний режим припинення вогню», – зазначив Хуг.

Він також підкреслив, що сторонам необхідно надати безперешкодний доступ спостерігачам СММ ОБСЄ по всій лінії зіткнення.

«Постійні атаки на наші безпілотні літальні апарати не дають нам повністю використовувати наш потенціал для надання сторонам допомоги, щоб вони виконали свої зобов’язання», – сказав перший заступник глави СММ ОБСЄ.

22 серпня на останній зустрічі в Мінську Трьохстороння контактна група по врегулюванню ситуації на Донбасі домовилася про чергове всеосяжне припинення вогню сторонами конфлікту з 00:01 середи, 29 серпня, приурочене до початку навчального року. «Шкільне перемир’я» стало 16-м з початку війни на сході України.

Нагадаємо, 27 червня Тристороння контактна група за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей домовилися про встановлення з 1 липня на Донбасі всеосяжного і безстрокового режиму припинення вогню в зв’язку з початком жнив. Всі перемир’я, оголошені раніше, систематично порушувалися бойовиками.