Ірина Геращенко: У списку зниклих безвісти на Донбасі 294 людини

Новини
Перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко Фото: Facebook Iryna Gerashchenko

За даними Служби безпеки України, зниклими без вести на Донбасі вважаються 294 людини. Серед них як військові так і цивільні особи.

Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі (ТКГ) Ірина Геращенко на прес-конференції в четвер, 30 серпня, у Києві, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«У Мінську ми користуємося списком, який складає об’єднаний центр Служби безпеки України, як заручників, так і зниклих безвісти. В тому списку людей, яких ми розшукуємо на сьогодні, 294 людини. Серед них багато цивільних», – сказала Геращенко.

При цьому вона зазначила, що, за оцінками Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ), понад 1000 тіл загиблих залишаються не ідентифікованими.

«Українська сторона, служби, залучені до питання пошуку зниклих безвісти, роблять максимально для того, щоб розшукувати, ідентифікувати», – додала перший віце-спікер.

Геращенко також повідомила, що в 2017 році ідентифікували 71 тіло, 18 тіл загиблих передали на тимчасово окуповані території. Крім того, в лютому нинішнього року останки тіл двох росіян передали РФ.

Представник в гуманітарній підгрупі підкреслила, що МКЧХ має обмежений доступ до окупованих територій, його представників жодного разу не допустили до в’язниць як в РФ, так і в непідконтрольних уряду окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), де утримують українців.

За словами Геращенко, через деструктивну позицію Москви і представників ОРДЛО в ТКГ не вдається просунутися в питанні створення механізму пошуку зниклих без вести за участю МКЧХ, України, РФ і представників ОРДЛО.

Як повыдомлялось, за даним МКЧХ на Донбасі по обидва боки лінії зіткнення відомо про понад тисячу невпізнаних тіл загиблих під час бойових дій на сході України.