МЗС вже підготував документи для денонсації Договору про дружбу з РФ – Клімкін

Новини
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін Фото: Reuters

МЗС України вже підготував пакет документів для денонсації Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, укладеного в 1997 році.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«Ці документи вже підготовлені, весь пакет. Ми його обробили. Найближчим часом внесемо його формально», – сказав Клімкін.

Він вказав, що Росія порушила «практично всі положення цього Договору, включаючи преамбулу».

«Найближчими днями ви вже почуєте: ми його безпосередньо внесемо на розгляд», – додав міністр.

Клімкін зазначив, що термін дії Договору завершується і «не може бути й мови про те, щоб він продовжувався».

Як повідомлялося, 28 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що доручив МЗС готуватися до розриву Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією і чекає відповідних документів.

12 квітня 2018 Петро Порошенко заявив, що запропонує Верховній Раді припинити дію окремих положень договору про дружбу з Росією.

Нагадаємо, «Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією» був підписаний 31 травня 1997 року строком на 10 років (з наступною автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998 року, Держдума РФ – 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року (з моменту обміну ратифікаційними грамотами).

Згідно ст. 40 договору, його укладено строком на 10 років. Дія договору автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду. Термін відліку першого десятирічного періоду починався з дати набрання договором чинності (з 1 квітня 1999 роки) і закінчувався 1 квітня 2009 року.

Згідно з Угодою про дружбу, співробітництво і партнерство між РФ і Україною, закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов’язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці іншої сторони.