Бойовики готуються до екологічної катастрофи: відпрацьовують дії із застосуванням хімічної зброї – розвідка

Новини

Бойовики російсько-окупаційних військ в Донбасі готуються до погіршення екологічної ситуації на тимчасово окупованій території і відпрацьовують дії із застосуванням хімічної зброї.

Про це повідомляє прес-служба Головного управління розвідки Міністерства оборони України, передає Центр журналістських розслідувань.

Відповідні тренування окупантів знімають російські пропагандисти.

У середу, 5 вересня, до відома з’єднань і частин окупаційних військ був доведений сигнал «хімічна тривога», були проведені заняття з виконання терористами заходів по тривозі в засобах хімічного захисту, відпрацьовувалися дії в умовах радіаційного та хімічного забруднення навколишнього середовища.

Тренування бойовиків знімали на відео спеціальні знімальні групи російських пропагандистів. Заздалегідь зняті і змонтовані матеріали будуть використані для дезінформації суспільства та дискредитації Об’єднаних сил в разі виникнення екологічної катастрофи в Донбасі з вини окупантів.

Нагадаємо, 14 квітня на неконтрольованої України шахті «Юний комунар» був повністю припинений водовідведення. Об’єкт переведений з «сухий» в стан «мокрою» консервації. Без згоди МАГАТЕ і Держатомрегулювання України.

У вересні 1979 року з метою зниження ймовірності раптових викидів метану на шахті було проведено підземний ядерний вибух, після чого вона була закрита і ізольована. На місці вибуху утворилася скляна капсула діаметром близько 30 метрів, заповнена радіоактивною водою.

Припинення водовідведення може привести до вступу на поверхню штучних радіонуклідів, які можуть міститися в капсулі – стронцію-137, цезію-90 і плутонію-239. А потрапляння радіоактивної рідини в грунтові води – до забруднення екосистеми Азовського моря, пише ZN.UA.