Оголошені у розшук 64 учасника «Самообороны Крыма» – прокуратура АРК

Новини
«Самооборона Крыма» Фото: rg.ru

Прокуратура АРК оголосила в розшук 64 учасника незаконно створеного збройного формування «Самооборона Крыма», яких підозрюють у створенні не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань. Загалом прокуратура та ГУ Нацполіції в АРК встановили анкетні дані 900 осіб, які входили до складу «Самооборона Крыма» та скоювали злочини на півострові.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прокуратури.

«У 2018 році, за результатами зібраних доказів, 64 представникам незаконно створеного збройного формування «Самооборона Крыма», яке з 2014 року сприяє державі-агресору у проведенні окупації частини території України – півострову Крим, повідомлено про підозри за ст.260 КК України (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) та оголошено їх у розшук», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, про підозру повідомлено 8 особам, які створили, фінансували та координували діяльність збройного формування, 15 особам, які керували так званими ротами «Самообороны Крыма», 41 особі-учаснику збройного формування.

Фото: ark.gp.gov.ua

Досудовим розслідуванням установлено, що наприкінці лютого 2014 року на території Криму було створено не передбачене законами України збройне формування – так звана «Самооборона Крыма», яке мало організовану структуру військового типу, а саме єдиноначальність, підпорядкованість, чітку ієрархічність та дисципліну.

Фото: ark.gp.gov.ua

«Зазначене формування було озброєне вогнепальною зброєю, вибуховими пристроями, а також мало важке військове озброєння та військову техніку. У формуванні був визначений механізм вступу до нього та порядок проходження служби, кожному структурному підрозділу ставились відповідні завдання, що полягали в здійсненні методами військових операцій силової підтримки збройним силам Російської Федерації, придушення організованого опору проукраїнськи налаштованого населення на окупованій території, депортації населення Автономної Республіки Крим та м. Севастополя», – зазначили в прокуратурі АРК.

Так звана «Самооборона Крыма» дислокувалася в різних населених пунктах та місцевостях Криму.

Фото: ark.gp.gov.ua

«На даний час прокуратурою АРК та ГУ Нацполіції в АРК та м. Севастополь встановлені повні анкетні дані 900 осіб, які входили до складу незаконно створеного збройного формування «Самооборона Крыма»», – наголосили у відомстві.

Окрім того, збираються докази щодо участі представників «Самооборона Крыма»у захопленні підприємств, установ, організацій, нападах на громадян, які підтримують проукраїнську позицію, та їх викрадення, а також скоєння інших кримінальних правопорушень.

«Такі результати за відносно невеликий проміжок часу вдалося досягнути завдяки злагодженій роботі зі слідчим відділом Головного управління Національної поліції в АРК та м. Севастополі та координації їх діяльності. Важливо зазначити, що так звані «самооборонівці» також підозрюються у вчиненні інших злочинів відносно громадян України в Криму, про які прокуратура автономії повідомляла раніше. Робота на цьому напряму триває і невідворотність покарання чекає як на організаторів, так і на членів «Самообороны Крыма», а також тих, хто забезпечував їх зброєю і фінансував злочинну діяльність», – заявив прокурор АРК Гюндуз Мамедов.

Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні триває.