У затриманого колишнього «віце-губернатора» Севастополя Кізіменка – процвітаючий сімейний бізнес в Україні

Новини
Екс-заступник голови міськадміністрації Севастополя Олег Кізіменко Фото:news.sevas.com

Співробітники Головного управління СБУ в АРК і прокуратури АРК затримали колишнього заступника голови Севастопольської міської державної адміністрації Олега Кізіменка, який зберіг посаду і в окупаційному «уряді» міста. Це не завадило його сімейного бізнесу на вільній території України отримувати держзамовлення на сотні мільйонів гривень.

Про затримання Кізіменка повідомив на свої сторінці у Facebook Генпрокурор України Юрій Луценко, передає Центр журналістських розслідувань.

Олег Кізіменко був призначений на посаду заступника голови СМДА у грудні 2012 року і залишився на ній працювати після окупації АР Крим і Севастополя Росією.

«Слідство вважає, що на цій посаді він сприяв створенню окупаційних органів влади, передавав окупантам службову документацію, а також сприяв РФ у підривній діяльності проти України», – написав Луценко.

За даними Центру журналістських розслідувань, Олег Кізіменко був затриманий в Краматорську, де, ймовірно, жив і займався бізнесом після звільнення з органів «влади» окупованого Севастополя.

20 грудня 2012 року Олег Кізіменко був призначений на посаду заступника голови Севастопольської міської держадміністрації, яку очолював Володимир Яцуба. До цього він працював начальником Управління капітального будівництва Мінрегіонрозвитку та ЖКГ України, очолюваного Анатолієм Близнюком. Раніше, з 2004 по 2012 рік, Кізіменко займав аналогічну посаду в Донецькій ОДА, якою з 2010 року керував Анатолій Близнюк. З 1996 по 2003 рік Олег Кізіменко очолював АТ «Хозхімсервіс», яке після його переходу на держслужбу було перереєстровано на дружину Аллу і сина Давида Кізіменко, який також був директором компанії. Другий син – Матфій Кізіменко – став помічником нардепа Анатолія Близнюка.

Після анексії Криму РФ в 2014 році Кізіменко залишився в окупаційній адміністрації: спочатку – заступником «народного мера» Олексія Чалого, потім – заступником «адмірал-губернатора» Сергія Меняйло, а після змінив ряд посад. За повідомленнями севастопольських ЗМІ, в травні 2015 року Кізіменко був затриманий за підозрою в «розкраданні бюджетних коштів при укладанні держконтрактів» на суму понад 45 млн. рублів. 

Попри активну колабораціоністську діяльність Олега Кізіменка в анексованому Севастополі, його сімейний бізнес на вільній території України не тільки не був припинений, а й бурхливо розвивався, особливо з 2015 року. Про це свідчать дані держзакупівель, в яких ТОВ «Хозхімсервіс» стало одним із фаворитів державних будівельних тендерів у  Донецькій області.

В останні роки ТОВ «Хозхімсервіс» отримало багатомільйонні підряди на будівництво бурових майданчиків «Укргазвидобування» у Харківській та Полтавській області,  полігони твердих побутових відходів у Краматорську (132 млн грн.) та Волновасі (52 млн. грн.), ремонти об”єктів комунальної власності та доріг у Донецькій та Запорізькій областях. 

Протягом 2017 року, за даними видання «Наші гроші», ТОВ «Хозхімсервіс» отримало держзамовлень на 320 млн грн. За статистикою сервісу Zакупівлі в 2018 році «Хозхімсервіс» уже уклало договори на підряди на загальну суму в 890,7 мільйона гривень. Основний замовник – «Укргазвидобування». 

На сьогодні засновниками і бенефіціарами ТОВ «Хозчхімсервіс» з рівними частками є Алла Євгенівна Кізіменко та Давід Олегович Кізіменко, керівником – Марк Олегович Кізіменко. Компанія зареєстрована у Києві, за адресою вул. Зоологічна, 4а, кв. 139, яку «Наші гроші» називають «віртуальним тендерним гніздом». Тут мають реєстрацію десятки фірм, що беруть участь у тендерах на сотні мільйонів гривень.