Україна і ЄС підписали кредитну угоду і меморандум про надання допомоги на 1 млрд євро

Новини
Фото: president.gov.ua

Представники України і Євросоюзу у п’ятницю, 14 вересня, підписали меморандум про взаєморозуміння і кредитну угоду щодо надання 4-й програми макрофінансової допомоги ЄС Україні (MFA IV) на 1 млрд. євро.

З боку України документи підписали в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова і голова Національного банку Яків Смолій, а з боку ЄС – голова Європейської комісії з питань євро і фінансової стабільності Валдіс Домбровскіс, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

На церемонії підписання кредитної угоди і меморандуму були присутні президент України Петро Порошенко і прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Після підписання глава української держави подякував Єврокомісію і Домбровскіса за «всебічну і велику підтримку, яку Європейський Союз надає українському уряду і українського народу».

«Це велика допомога в проведенні реформ і підтримка реформ – не тільки фінансова, а й консультативна – і ви по праву є учасником і з-спонсором тих реформ, які проходять в Україні за останні чотири роки», – сказав Порошенко.

У меморандумі про взаєморозуміння закріплені умови 4-й програми макрофінансової допомоги ЄС Україні на 1 млрд євро.

Раніше в це день віце-прем’єр-мініст з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що для отримання макрофінансової допомоги з боку ЄС Україні доведеться виконати умови з 3-й програми і здійснити «малу» приватизацію.

За її словами, сума в 1 млрд євро буде розділена на два транші, перший з яких Київ розраховує отримати вже до кінця поточного року.

Україна не виконала чотири вимоги, зокрема, зняття заборони на експорт лісу-кругляка, запуск автоматичної перевірки е-декларацій, закон про кредитну реєстрі НБУ і перевірка інформації про бенефіциарних власників компаній.

Згідно з оприлюдненими ЄС на початку липня цього року матеріалами, вступ в силу документа також дасть старт 2,5 років, протягом яких програма MFA IV буде діяти.

Євросоюз з 2014 року надав Україні 2,81 млрд євро макрофінансової допомоги. Третій транш третьої програми макрофінансової допомоги на 600 млн євро був скасований 18 січня 2018 року через невиконання країною узгоджених умов.

Нагадаємо, 13 червня Європейський парламент проголосував за надання Україні четвертої програми макрофінансової допомоги в обсязі 1 млрд євро.

4 липня президент Європейського парламенту Антоніо Таяні підписав рішення про надання макрофінансової допомоги Україні. 9 липня рішення Європарламенту і Ради ЄС про надання Україні макрофінансової допомоги в обсязі 1 млрд євро набрало чинності.