На Азові прикордонники РФ влаштували провокацію проти корабля Морської охорони ДПС України – Бабін

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

В Азовському морі патрульний катер Берегової служби прикордонних військ ФСБ РФ ввечері 13 вересня влаштував провокацію проти корабля Морської охорони Держприкордонслужби України, здійснюючи небезпечні маневри і перерізаючи йому курс.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив постійний представник президента в АРК Борис Бабін, передає Центр журналістських розслідувань.

«Надвечір 13 вересня 2018 р. сталася чергова брудна провокація російських прикордонників на Азові. На цей раз корабель агресора декілька разів умисно робив небезпечні маневри щодо зближення та перерізання курсу українського корабля ДПС України», – написав Бабін.

Він також опублікував зняті українськими прикордонниками фото і відео російського прикордонного катера, що здійснює небезпечні маневри.

Фото: dpsu.gov.ua

Бабін зазначив, що експерти Моніторингової групи «Майдан закордонних справ» ідентифікували російського провокатора, як катер ПСКА-611 проекту 12150 типу «Мангуст».

Фото: dpsu.gov.ua

У коментарях до свого посту, постпред президента уточнив, що в ході російської провокації бойового зіткнення з українським прикордонниками не було.

«Координати зустрічі – не критично близько до беріга, але якщо б на Азові було визначене наше територіальне море чи держкордон з РФ – то це скоріш за усе були б морські простори України. Точну відстань до берега слід визначити, але там не сто метрів. Але ближче до нас ніж до росіян», – зауважив Бабін.

В свою чергу, як повідомляє Держприкордонслужба України, 13 вересня в Азовському морі в районі Довжанської коси у ході несення служби катер Маріупольського загону морської охорони виявив російський прикордонний сторожовий катер типу «Мангуст».

Фото: dpsu.gov.ua

«Під час опитування російський екіпаж повідомив, що слідує згідно з завданням, однак після цього змінив курс та вирушив у напрямку українського катера. При цьому він здійснював небезпечні маневри і наблизився на декілька метрів до катера Держприкордонслужби. Росіянам порекомендували змінити курс, на що вони знову відповіли небезпечним маневром, створюючи небезпечні умови навігації. Згодом російський прикордонний сторожовий катер все ж змінив напрямок руху», – розповіди у відомстві.

Як вказали у Держприкордонслужбі, такими діями екіпаж прикордонної служби ФСБ Росії порушив вимоги Міжнародних правил запобігання зіткненням суден у морі та намагався створити провокаційні дії.

Як повідомлялось, Державна прикордонна служба України направить близько 270 морських спецназівців на службу в підрозділи, що дислокуються в районах Азовського і Чорного морів.