У Раді Європи закликали Україну поквапитися з розслідуванням вбивства Гонгадзе

Новини

Ради Європи закликали Україну забезпечити якомога швидше завершення розслідування справи вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе.

18-20 вересня Комітет міністрів Ради Європи проаналізував виконання Україною низки рішень ЄСПЛ, зокрема, у справі «Гонгадзе проти України», повідомили у п’ятницю у Раді Європи, передає Центр журналістських розслідувань.

Комітет вкотре звернувся до української влади з проханням якомога швидше надати інформацію про касаційне провадження стосовно ув’язненого екс-генерала МВС Олексія Пукача і висловив сподівання, що це провадження буде швидко завершено.

Комітет висловив жаль у зв’язку з тим, що незважаючи на попередні рішення та після майже 18 років, розслідування щодо підбурювання і організації вбивства Гонгадзе все ще потребує повного завершення.

Комітет міністрів наполегливо закликав українську владу забезпечити швидке завершення розслідування відповідно до стандартів із захисту прав людини та запропонував повідомити, на якому етапі зараз перебуває розслідування, з якими складнощами можливо доведеться зіштовхнутися та які заходи розглядаються, щоб вирішити можливі труднощі.

Комітет також просить вказати, за який час розслідування може бути завершеним.

Нагадаємо, журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, належало журналістові. У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать журналістові.

За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі).

Георгія Гонгадзе поховали 22 березня 2016 року в Києві на території церкви Миколи Набережного.