Кораблі ВМС України заходять в Азовське море через Керченську протоку: прикордонники ФСБ «оголосили тривогу»

Новини
ПРС «Донбас» і МБ «Корець» ВМСУ тримають курс на Азовське море поблизу узбережжя окупованого Криму Фото: mil.in.ua

У четвер, 20 вересня, пошуково-рятувальне судно A500 «Донбас» та морський буксир A830 «Корець» вирушили з походом з Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі до Бердянська, де стануть основою новоствореної військово-морської бази українського флоту на Азовському морі. У ніч на 23 вересня кораблі підходили до Керченської протоки.Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на власні джерела, передає Центр журналістських розслідувань.

Очікується, що прохід з Чорного у Азовське море буде відбуватися через контрольовану росіянами Керченську протоку. Відповідно до угоди 2003 року Азовське море – це внутрішнє море двох держав, відповідно до чого цивільні та військові судна під прапорами України та РФ можуть безперешкодно заходити через протоку та йти у свої порти.

Судно «Донбас» планується використовувати для посилення інфраструктури флоту на Азовському морі. Так, на ньому можливе розміщення штабу майбутньої бази, місця для проживання військовослужбовців, склади та інші необхідні приміщення, яких на сьогодні у даному регіоні немає.

«Незважаючи на те, що ще взимку судно планувалося до виведення зі списків ВМС та подальшого списання, через свій незадовільний технічний стан, командування вітчизняного флоту знайшло досить оригінальний спосіб використання немолодого судна. Враховуючи відсутність будь яких об’єктів ВМС на Азовському морі – рішення перевести його сюди більш ніж правильне», – пише портал.

A500 «Донбас» на рейді поблизу Одеси у вересні 2018 року

Починаючи від переходу поблизу окупованого Севастополя українські кораблі почав супроводжувати патрульний корабель Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ РФ – «Аметист» проекту 22460, згодом до нього долучився ще один не встановлений корабель.

Морський буксир «Корець» сучасний стан

У ФСБ РФ повідомили, що «два корабля Військово-морських сил України – корабель управління «Донбас» і буксир «Корець» – знаходяться недалеко від берегів Криму, у виключній економічній зоні РФ, слідуючи в північно-східному напрямку».

«Відповідно до норм міжнародного морського права і в інтересах забезпечення безпеки РФ їх супроводжують кораблі Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ Росії. Супровід здійснюється на безпечній відстані», – йдеться в прес-релізі ФСБ.