Українська церква отримає автокефалію, оскільки це її право – патріарх Варфоломій

Новини
Константинопольський патріарх Варфоломій I Фото: hromadske.ua

Вселенський патріарх, предстоятель Константинопольської православної церкви Варфоломій заявив, що Українська православна церква має здобути автокефалію, оскільки має на це право.

Як повідомляє грецьке видання «Ekathimerini», таку думку патріарх Варфоломій висловив під час літургії в церкві святого Фоки в Стамбулі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Настав час України отримати статус автокефалії, який вона отримає, сподіваюся, попри на існуючі реакції і це станеться, тому що це її право (церкви – ред.)», – сказав патріарх, реагуючи на заперечення Російської православної церкви про статус УПЦ.

Говорячи про критику з боку Росії щодо позиції Варфоломія про автокефалію Української церкви, патріарх заявив: «Ми не боїмося погроз».

Варфоломій додав, що екуменічний патріархат має право надавати автокефалію, як це було зроблено в ряді церков, починаючи з Росії в 16 столітті.

Нагадаємо, 18 квітня 2018 року президент Петро Порошенко зустрівся з представниками українських церков. Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет і предстоятель Української автокефальної православної церкви Макарій передали главі держави звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Українській церкві Томосу про автокефалію.

УПЦ Київського патріархату закликала УПЦ МП підтримати створення помісної церкви в Україні. Однак в УПЦ МП заявили, що немає ніяких підстав для визнання іншої православної церкви.

19 квітня Верховна Рада України підтримала звернення президента Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання автокефалії Православній церкві в Україні.

31 серпня Константинопольський патріарх Варфоломій повідомив патріарху Російської православної церкви Кирилу про імплементацію рішення про надання автокефалії Українській православній церкві.

Помісна церква — це об’єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. Помісна церква виступає на противагу вселенській, стає незалежною та самоврядною на території певної держави і зазвичай узгоджується з політико-адміністративним поділом та державними кордонами.