В зоні ООС внаслідок вибуху міномета «Молот» поранено двох бійців

Новини
Міномет М120-15 «Молот» Фото: mayak.com.ua

На Донбасі внаслідок вибуху міни у стволі міномета «Молот» отримали легкі дотичні поранення двоє військовослужбовців однієї з бригад зі складу Об’єднаних сил.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію штабу операції Об’єднаних сил (ООС).

«23 вересня під час виконання бойового завдання щодо ведення адекватного вогню у відповідь у каналі ствола міномету М120-15 «Молот» розірвалась міна», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, за даним фактом внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження за ч.2 ст.414 Кримінального кодексу України (порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення).

«За попередніми висновками первинної перевірки, яка здійснювалася безпосередньо на місці, де відбувалася бойова робота, та в ході опитування поранених військовослужбовців, з’ясовано наступне. Ймовірно, причина розриву міни полягає в невірній підготовці боєприпасу до стрільби, в тому числі, недотримання правил її зберігання», – наголосили в штабі ООС.

Стан поранених військовослужбовців задовільний, їм надається вся необхідна медична допомога у військовій медичній установі. Загрози для їхнього життя немає.

Як повідомлялось, 6 липня 2018 року у Рівненській області в п’ятницю під час проведення бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою на Рівненському загальновійськовому полігоні в результаті розриву міномета М120-15 «Молот» загинули троє і поранено дев’ять військовослужбовців.

120-міліметровий міномет М120-15 «Молот» розроблений та виробляється київським ПАО «Завод «Маяк». Кілька сотень мінометів поставлено до ЗСУ. Державні випробування міномета М120-15 «Молот» проводились із червня 2016 року. У серпні вони були призупинені у зв’язку з виявленими несправностями. Після того як представники виробника усунули виявлені недоліки, державні випробування міномета поновили.

На підставі повідомлень, що надходили із військових частин ЗСУ щодо несправностей та передчасного виходу з ладу «Молотів», представників заводу неодноразово викликали для усунення недоліків. Робота з удосконалення «Молота» триває.

З огляду на критичний стан забезпечення ЗСУ таким видом зброї і неможливість придбання аналогічних зразків за кордоном, за результатами визначальних відомчих випробувань Міноборони дозволило використовувати у військах міномет «Молот», проте тільки з укриття і з використанням пускового шнура.