США передали Україні два патрульні катери типу Island

Новини
Фото: president.gov.ua

США передали Військово-Морським Силам Збройних Сил України два патрульні катери берегової охорони класу Island («Айленд»). Церемонія відбулася 27 вересня на території бази Берегової охорони США «Балтімор» за участі президента України Петра Порошенка.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби глави держави.

Сертифікати про передачу катерів підписали віце-адмірал Берегової охорони США Майкл Макалістер та Командувач ВМСУ Ігор Воронченко.

Віце-адмірал Берегової охорони США Майкл Макалістер та Командувач ВМСУ Ігор Воронченко Фото: president.gov.ua

Після цього на катерах Cushing («Кушинг») и Drummond («Драммонд») були підняті державні прапори України.

Фото: president.gov.ua

«Цей день є ще однією віхою у розвитку стратегічного партнерства між Україною та Сполученими Штатами», – заявив на урочистій церемонії Порошенко.

Він також наголосив, що уряд і президент Сполучених Штатів ще раз довели свою тверду позицію щодо охорони міжнародного права, підтримки волелюбних людей у їх прагненні до миру, демократії та незалежності.

Президент України Петро Порошенко Фото: president.gov.ua

«Перші два катери класу Island стануть ще однією цеглиною в зміцненні військово-морського альянсу між українськими та американськими народами», – підкреслив президент.

Він також зауважив, що доповнить цю співпрацю і допомога США в будівництві командного центру ВМС України в Очакові.

«Ця допомога особливо важлива в час, коли Росія підриває свободу морів і мореплавства в Азовському морі, боягузливо полюючи і залякуючи комерційні кораблі. Наше завдання – переконати Кремль у нашій рішучості щодо захисту берегів України», – додав глава держави.

Фото: president.gov.ua

«Сьогоднішня подія ясно показує, що стратегічне партнерство між Україною та Сполученими Штатами є жвавим та продуктивним», – зазначив Порошенко.

В свою чергу Майкл Макалістер зауважив, що впродовж останніх двадцяти років Берегова охорона США надала 520 активів 75 партнерам за програмою Excess Defense Articles (EDA, надлишкове оборонне обладнання). «Програма забезпечує взаємовигідну співпрацю з усіма партнерами. Наші міжнародні партнери можуть швидко покращити морську безпеку та обороноздатність. Ці передачі допомагають забезпечити довготривале міжнародне партнерство, що забезпечує глобальну морську безпеку», – зазначив він.

Фото: president.gov.ua

Віце-адмірал Берегової охорони США також наголосив: «Я впевнений, що ці катери також чудово служитимуть у ВМС України. В руках кваліфікованих моряків катери класу Island довели, що вони є різноплановими та ефективними одиницями техніки. Їх команди гарно себе показали у перешкоджанні контрабанді, реагуванні на надзвичайні ситуації, проведенні оборонних операцій та порятунку людей в морях».

Нагадаємо, 17 липня 2017 року перший заступник командувача ВМСУ Андрій Тарасов повідомив, що після завершення українсько-американських багатонаціональних навчань Сі Бриз-2017 США передадуть Військово-Морським Силам України патрульні катери типу Island. За його словами, американські катери увійдуть до складу так званого «москітного флоту» українських ВМС.

У квітні 2018 командувач ВМСУ Ігор Воронченко повідомив, що за контрактом з американським урядом, США передають патрульні катери Islands безкоштовно, Україна платить лише за їх транспортування, підготовку екіпажів та інші супутні витрати.

Українська сторона провела дефектування катерів USCGC Cushing («Кушинг») і USCGC Drummond («Драммонд»), які були виведені зі складу Берегової охорони США в 2017 році і перебували в законсервованому стані, а також їх систем і механізмів і переконалася, що вони перебувають в хорошому технічному стані. Після офіційної церемонії передачі почнеться процес технічного обслуговування цих катерів і підготовка українських екіпажів до них. Згодом вони будуть транспортовані до Одеси. В цілому цей процес може зайняти до одного року.