Кучма йде з посади представника України на переговорах у Мінську після 2 жовтня

Новини
Леонід Кучма Фото: Ukrainian Foto

Другий президент України Леонід Кучма йде з посади представника України в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України після засідання ТКГ у Мінську, яке відбудеться 2 жовтня.

Про це виданню «Бабель» повідомила прес-секретар Кучми Дарка Оліфер, передає Центр журналістських розслідувань.

Вона зазначила, що влітку Кучмі виповнилося 80 років, і він вважає, що цей вік є «критичним». «Цього літа Леонід Данилович відзначив 80-річний ювілей, і саме це малось на увазі під критичним віком», – сказала Оліфер.

Вона підкреслила, що оскільки Кучма працював у ТКГ на громадських засадах, він не має писати заяву на звільнення. «Леонід Кучма візьме участь у засіданні ТКГ у Мінську, що відбудеться 2 жовтня. А щодо наступних засідань – усі подальші кадрові рішення з цього питання є прерогативою президента України», – зазначила Оліфер.

28 вересня Кучма заявив журналістам, що може піти в відставку з посади представника України в ТКГ, коли досягне критичного віку.

«Я ж працюю там на громадських засадах, і для себе вже давно прийняв рішення: коли досягну критичного свого віку, то повинен подякувати всім, хто зі мною там працював, і піти. Дати можливість комусь попрацювати іншому», – сказав другий президент України.

Кучма підкреслив, що остаточно вирішив для себе це питання. «Колись треба мені зупинитися… Коли приїжджаю додому, дві доби відходжу від цих зустрічей, а там перед кожною зустріччю обов’язково заспокійливу пігулку під язик… Там занадто важкі розмови. А коли ти знаєш, що результату немає, коли знаєш, що приймаємо рішення з 1 вересня оголосити перемир’я, а воно не виконується…», — розповів він.

Кучма додав, що просив звільнити його від цієї роботи. «Весь час прошу, звільніть мене, будь ласка, від цієї роботи. Я один залишився з тієї команди, яка була спочатку. Росія двох вже поміняла … Я із задоволенням здаю свої повноваження: може, дійсно хтось краще може це зробити», — зазначив він.

Потенційним кандидатом на цю посаду Кучма назвав радника президента, дипломата Руслана Демченка.

Кучма зазначив, що за чотири роки роботи в ТКГ зʼїздив у Мінськ більше ста разів, і кожна зустріч там – дуже виснажлива. «Вони ж приїжджають уже з заздалегідь заготовленими відповідями», — сказав він.

Водночас Кучма підкреслив, що не бачить наразі альтернативи мінському формату.