Україна надасть статус біженки опозиційній журналістці, яка втекла з Казахстану

Новини
Казахська журналістка Жанара Ахмет Фото: hromadske.ua

Верховний Суд України підтримав рішення Київського апеляційного адміністративного суду, який зобов’язав Державну міграційну службу (ДМС) надати статус біженки журналістці Жанарі Ахмет, яка втекла з Казахстану через політичні переслідування, проте була затримана в Україні за запитом казахської влади.

Про це повідомила на своїй сторінці Facebook народний депутат Світлана Заліщук, передає Центр журналістських розслідувань.

«Київська прокуратура просила тримати її, з поганим здоров’ям, в Лук’янівському СІЗО і влада планувала видати журналістку казахській владі, а суд першої інстанції таки з нею погодився … Завдяки увазі ЗМІ, правозахисників і ряду депутатів, Апеляційний суд випустив Жанару з Лук’янівки півроку тому … Верховний Суд України прийняв рішення на користь Жанари і зобов’язав ДМСУ надати їй статус біженки … Значить, її не посадять на батьківщині за інакомислення і за журналістські тексти», – написала Заліщук.

У березні 2017 року Жанара Ахмет втекла разом з 9-річним сином в Україну з Казахстану в зв’язку з переслідуваннями. У Казахстані проти неї порушено кілька справ: влада інкримінує їй ст.177 КК (шахрайство). Захист наполягає на тому, що Жанара вже була на батьківщині засуджена за цією статтею і повторне покарання буде незаконним.

22 жовтня 2017 року Жанару Ахмет затримали в Києві в зв’язку з тим, що журналістка перебувала в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу за запитом Казахстану.

2 листопада 2017 року Шевченківський суд Києва обрав запобіжний захід для Ахмет у вигляді екстрадиційного арешту терміном на 2 місяці. 8 листопада суд визнав незаконним тимчасовий арешт журналістки. 22 листопада Ахметову звільнили, віддавши на поруки Світлані Заліщук.

Київський апеляційний адміністративний суд розглянув апеляцію на рішення Окружного адмінсуду, який відмовив в оскарженні відмови Державної міграційної служби. Апеляційний суд зобов’язав ДМС надати Ахмет статус біженки.