Оновлені КПВВ «Каланчак» і «Чонгар» на адмінкордоні з Кримом можуть запрацювати вже до кінця року

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

Оновлені та переоснащені КПВВ «Каланчак» і «Чонгар», обладнані сервісними зонами, на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом можуть запрацювати вже до кінця поточного року.

Про це йшлося на міжвідомчий координаційній нараді у Міністерстві внутрішніх справ України, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію МВС.

«Проект будівництва КПВВ та сервісних зон на лінії розмежування із окупованим Кримом в районі Каланчака та Чонгару розроблявся майже рік. Він складається з двох частин: перша частина – державна. Це безпосередньо пункти пропуску, прикордонна, поліцейська, міграційна та митна функції, а друга – сервісна зона, яка буде будуватися за рахунок інвестиційних коштів. Також у проекті передбачене будівництво зони для паркування авто, штраф майданчики та автовокзал із ліцензійними перевізниками. У разі виконання усіх вимог, перший оновлений КПВВ може бути відкритий наприкінці року», – повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Проектом передбачено оснащення режимної зони, де будуть виконувати свої завдання державні служби, передбачено збільшення удвічі пропускних вікон та автомобільних проїздів, у сервісній зоні будуть приміщення ЦНАПу, аби максимально наблизити усі послуги, за якими громадяни України з окупованих територій перетинають лінію розмежування.

Заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк, який керує проектом, повідомив що вартість робіт становить близько 105 млн грн. Ці кошти вже виділені із резервного фонду.

«У серпні цього року Урядом було прийнято рішення про виділення коштів у розмірі 105 мільйонів гривень із резервного фонду. Це проект, який розробив проектний інститут СБУ, із модульних конструкцій, які можна у будь-яку хвилину демонтувати. На сьогоднішній день він готовий і проходить процедури експертизи», – зазначив Лавренюк.

Землю під проект було виділено Херсонською обласною державною адміністрацією, Службою автомобільних доріг і Держводагентством.

КПВВ «Каланчак» Фото: crimeahrg.org

Як підкреслив перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та вимушено переміщених осіб Юсуф Куркчі, окрема увага має бути приділена автобусному сполученню між Україною та окупованим Кримом.

«Великий пасажирський трафік зараз дає діяльність нелегальних перевізників, коли дві компанії – одна з окупаційної сторони, а інша – з нашої, довозять до пункту пропуску, люди переходять, а потім по спеціальним «міткам» переходять у потрібний автобус. Тому у сервісній зоні також буде атестована автостанція. Це дасть можливість, по-перше, гарантувати людям безпеку перевезення на сертифікованому транспорті, а, по-друге, це підвищить імідж нашої країни», – сказав Куркчі.

Як повідомлялось, 4 липня 2018 року Кабмін України прийняв рішення виділити 105,98 млн грн на облаштування інфраструктури тимчасових контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) «Каланчак» і «Чонгар» на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом в Херсонській області.