Турецький суховантаж NILA знаходиться в «чорних списках» за незаконний захід у кримський порт

Новини
NILA

Турецький суховантаж NILA, який отримав пробоїну біля берегів окупованого Криму, знаходиться в «чорних списках» за незаконний захід в порт півострова влітку 2014 року. Також на його борту на момент аварії було 11 членів екіпажу: 10 з України, 1 – з Азербайджану.

Про це повідомляє моніторінгова група «Майдану закордонний справ», передає Центр журналістських розслідувань.

«Вночі з 9 на 10 жовтня 2018 на якірній стоянці в Азовському морі у Керченської протоки тріснув корпус на старому 41-річному колишньому «Волго-Балт 201», а нині турецькому суховантажному судні NILA (IMO: 8230314, MMSI: 671696000, Call Sign: 5VEA7, Flag: Togo [TG], Deadweight: 3637 t, Length Overall x Breadth Extreme: 114m × 13m Year Built: 1977).

Почала поступати вода, 7 з 11 членів екіпажу зняли, зараз іде у супроводі буксиру «Меркурий» до порту Кавказ або Керч (карта 1). На судні більш 3 тисяч. тон. вугілля з російського порту Азов до турецького Гіресун. Кажуть, що з 11 членів екіпажу, 10 – з України, 1 – з Азербайджану», – йдеться в повідомленні.

Як повідомив Андрій Клименко, експерт Фонду «Майдан закордонних справ» і головний редактор видання Вlackseanews, це судно з 2014 року знаходиться в кримському «чорному списку» порушників.

«Під тодішнім ім’ям SEASHELL заходив до Севастополя 25.06-01.07 2014 року, вантажив металобрухт в Інкермані на Туреччину (карта 2). Управлявся він тоді одеською компанією – MD SHIPPING CO – Ship manager/Commercial manager 06/2010 – doroga Lyustdorfskaya 172/2, Odessa, 65113, Ukraine, формальний власник – SEASHELL SHIPPING LTD-BZE Registered owner 06/2010. І одразу попав до «чорного списку». Моряки по більшості знають, що в таких суден погана карма… Сайти з працевлаштування моряків теж наші «чорні списки» републікують. Перевір!! – ні…

Зараз в цього судна інший власник – Registered owner CAPRICA SHIPPING & TRADING LTD Care of Armada Denizcilik ve Gemi Kiralama Ticaret Ltd (Armada Shipping & Chartering Ltd) , Ergener is Hani, Daire 14, Kat 3, Halitaga Caddesi 24, Osmanaga Mah, Kadikoy, 34710 Istanbul, Turkey.

Та й до портів окупованого Криму воно заходило лише один раз. Але… «кримське прокляття» – воно дуже сильне. Маємо вже немало тих, хто потонув…

І ще одне. Окремий привіт Регістру судноплавства України. Його працівники досі не викреслили з Регістру судно-порушник законів України…

А на фото пароплава (фото 3) можна побачити ознаки характерної хвороби «волго-балтів» – зворотний вигин корпусу по довжині (просідає важка кормова частина, судно стає дугоподібним і врешті-решт корпус ламається або біля надбудови, або посередині», – написав Клименко.

Вранці 10 жовтня російські ЗМІ повідомили, що «африканський суховантаж отримав пошкодження біля берегів окупованого Криму. Семеро людей евакуювали з пошкодженого судна». «Інтерфакс» повідомляв про те, що судно приписано до порту Ломе африканської республіки Того».