За останні 9 місяців у світі вбили 56 журналістів – Репортери без кордонів

Новини

У світі за дев’ять місяців цього року вбили 56 журналістів через професійну діяльність.

Про це повідомляє міжнародна організації Репортери без кордонів, передає Центр журналістських розслідувань.

За весь 2017 рік було вбито 55 представників ЗМІ.

За даними організації, більше половини загиблих з початку 2018 року перебували в зонах військових конфліктів. Найбільше журналістів було вбито в Афганістані (13 осіб), Ємені (п’ять осіб), США (шість осіб) і Мексиці (шість осіб).

Генеральний секретар Репортерів без кордонів Крістоф Делуар зазначив, що така статистика вказує на гостру необхідність вжиття заходів для захисту журналістів. Він закликав заснувати посаду спеціального представника генсека ООН, який буде займатися цим питанням.

За його словами, таку ініціативу підтримує все більше урядів в світі і понад 100 ЗМІ, організацій та спілок журналістів.

6 жовтня 2018 року в Болгарії вбили в місті Русе журналістку Вікторію Маринова, яка займалася розслідуванням розкрадання коштів з фондів ЄС. 30-річна жінка померла через «комбінованої травми голови і задушення». Перед смертю її зґвалтували. 9 жовтня в Болгарії затримали підозрюваного – румуна українського походження, але після допиту відпустили. Северина Красімірова затримали 10 жовтня, його ДНК на 100% співпало з виявленим на речових доказах.