Політв’язня Рустема Ваїтова в колонії РФ постійно відправляють до ШІЗО – адвокат

Новини
Рустем Ваїтов у колонії м. Курган, РФ Фото: Facebook Роман Качанов

Незаконно засудженого в РФ фігуранта севастопольської справи «Хізб ут-Тахрір», політв’язня Рустема Ваїтова адміністрація колонії міста Курган постійно відправляє в штрафний ізолятор (ШІЗО) і приміщення камерного типу (ПКТ) за сфабрикованими дисциплінарними порушеннями.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив російський адвокат Роман Качанов, який разом з колегою Андрієм Соколовим відвідав Ваїтова в колонії, передає Центр журналістських розслідувань.

«Рустем весь час безвилазно сидить в умовах ізоляції (ШІЗО, ПКТ) по, як він вважає, сфабрикованим адміністрацією дисциплінарними порушеннями. Інших особливих претензій до адміністрації ІУ він не має. Загалом, тримається, як може. Жваво цікавиться новинами російського і українського життя, зокрема, майбутніми президентськими виборами в Україні, автокефалією українського православ’я і ін. Його термін – 5 років. Залишилося 1 р. 4 місяці», – написав Качанов.

Він додав, що Вїтов дуже хвилюється за свою сім’ю.

Качанов нагадав, що кримський татарин Ваїтов засуджений російським судом за нібито участь в організації Хізб ут-Тахрір, діяльність якої заборонена в Росії, але дозволена в Україні.

«Через це багато жителів Криму, як правило, кримські татари, піддаються кримінальним переслідуванням за по суті законну діяльність. Після царських і сталінських репресій кримських татар – це новий етап репресій цього народу за національною і релігійною ознакою … на СВОЇЙ землі», – зазначив адвокат.

Як повідомлялося, 7 вересня 2016 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Руслана Зейтуллаєва, якого російські силовики називають організатором севастопольського осередку «Хізб ут-Тахрір» до 7 років колонії загального режиму. Троє фігурантів цієї справи Ферат Сайфуллаев, Рустем Ваїтов і Нурі (Юрій) Примов отримали по 5 років виправної колонії загального режиму.

27 грудня 2016 року Верховний суд РФ відправив справу Руслана Зейтуллаєва на перегляд, вважаючи вирок занадто м’яким. При цьому Верховний суд відхилив апеляції на вирок Сайфуллаєва, Ваїтова і Примова.

Рустема Ваїтова відправили відбувати покарання у виправній колонії №1 в російському місті Курган. Другий фігурант севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Ферат Сайфуллаєв був доставлений до ІК-17 Кіровської області в Омутнінську. Третій засуджений – Нурі (Юрій) Примов – знаходиться в ІК-5 Марій Ел в селищі Ясний Совєтського району.