У Росії викрали і катували співробітника Amnesty International

Новини
Олег Козловський Фото: amnesty.org.ru

У РФ невідомі викрали і побили співробітника міжнародної правозахисної організації Amnesty International Олега Козловського, який приїхав до Інгушетії спостерігати за масовими протестами. Викрадачі, які назвалися співробітниками органів безпеки, піддали Козловського інсценуванню страти. Його відпустили після декількох годин тортур.

Про це йдеться в заяві Amnesty International, опублікованому в понеділок, 15 жовтня, на сайті організації, передає Центр журналістських розслідувань.

«Дослідник Amnesty International, спрямований до столиці Інгушетії Магас для моніторингу масових протестних мітингів, був викрадений, побитий та піддався інсценуванню страти з боку невідомих, що назвалися співробітниками органів безпеки», – йдеться в документі.

Як зазначається, Козловський прибув в Магас 5 жовтня для моніторингу мирних протестів, які розпочалися після підписання 26 вересня між лідерами Інгушетії та Чечні угоди про визначення адміністративного кордону між двома регіонами.

Наступного дня, ввечері, чоловік, який назвався представником організаторів протесту заманив Козловського в свій автомобіль під приводом організації зустрічі з мітингувальниками. Проте замість обіцяної зустрічі, дослідника відвезли за межу міста. Там Козловського роздяглм, почали бити та погрожувати розстрілом. Тортури тривали дві години.

Як вказали в організації, дослідника тримали в напівзігнутому стані, поки машина не доїхала до поля за межами Магаса. Після того як Козловського роздягли, від чоловіка вимагали розповісти, хто він такий і, що він робив у Магасі, а також з ким він працює. Крім того, викрадачі намагалися змусити його стати інформатором.

Крім побиттів, Козловського двічі піддали інсценуванню страти. Його змушували лягти обличчям на землю, приставляли пістолет до потилиці та говорили, що зараз його вб’ють. Викрадачі також фотографували дослідника голим і погрожували зробити знімки публічними, якщо він розповість про це викрадення.

Після того як стало ясно, що Козловський не буде інформатором викрадачів, чоловіки вивезли дослідника в сусідню Північну Осетію і відпустили його біля аеропорту. В Amnesty International зазначили, що перед тим як відпустити Козловського, один з викрадачів сказав досліднику, щоб він ніколи не повертався і не писав про Інгушетію.

«Вони приставили пістолет до моєї голови і сказали, що мене збираються вбити. Чоловіки назвалися співробітниками місцевого Центру по боротьбі з екстремізмом. Вони зажадали від мене імена моїх контактів в Інгушетії і пригрозили вбити мою дружину і дітей, якщо я повідомлю про те, що сталося», – розповів сам Козловський.

Директор Amnesty International по Східній Європі та Центральній Азії Марі Стразерс заявила, що такий інцидент викликає шок і тривогу.

«Цей насильницький інцидент викликає шок і тривогу. Але влада повинна розуміти, що нас не зможуть залякати люди, які ховаються за масками. Ми подали заяву про злочин в російські компетентні органи», – заявила Стразерс.

Вона додала, що винні у викраденні, а також побитті Козловського повинні бути знайдені та передані суду.

У той же час Козловський на своїй сторінці в Facebook повідомив, що за рекомендацією колег виїхав з Росії разом зі своєю сім’єю, проте сподівається вже найближчим часом повернутися і продовжити свою роботу.