У Криму Росія продовжує політику мілітаризації дітей – правозахисники

Новини
Школярі на церемонії прийняття присяги козачого клубу «Грифон», 14 жовтня 2018 Фото: crimeahrg.org

В окупованому Криму Росія в порушення міжнародного гуманітарного права продовжує пропаганду призову в армію, в тому числі, використовуючи політику мілітаризації дітей.

Про це заявили в Кримській правозахисній групі (КПГ), передає Центр журналістських розслідувань.

«Російська Федерація продовжує в Криму пропаганду призову до арміЇ-окупанта, що, відповідно до міжнародного гуманітарного права, є військовим злочином. Іноді це реалізується прямими методами – на площах міст розгортають мобільні пункти призову в російську армію. Але є також інший, не менш популярний спосіб – мілітаризація дітей», – йдеться в заяві.

Зокрема в КПГ зафіксували нові факти такої мілітаризації на півострові.

Так в Керчі 13 жовтня школярі склали присягу військово-патріотичного клубу «Юний друг прикордонника». Членами клубу стали діти з Керчі, Щолкіно і Ленінського району.

Діти на церемонії прийняття присяги військово-патріотичного клубу «Юний друг прикордонника», Керч 13 жовтня 2018 Фото: crimeahrg.org

Ініціаторами створення клубів виступили Кримська регіональна громадська організація «Союз прикордонників «Солдати кордону» і «Служба в місті Керчі Прикордонного управління ФСБ Росії по Республіці Крим».

Крім того, 14 жовтня в Керчі відбулося прийняття в кадети козачого військово-патріотичного клубу «Грифон». Клуб створений при Хутірському козацькому товаристві «Керч Єнікальське».

Діти в Керчі приймають присягу козачого клубу «Грифон», Керч 14 жовтня 2018 Фото: crimeahrg.org

Також 19 жовтня в Сімферополі на «Алеї козацької слави» на території загальноосвітнього закладу «Школа-гімназія № 10» відбудеться відкриття пам’ятника російським козакам, які воювали проти України на Донбасі і в Криму.

«Подібні дії російської влади і парамілітарних формувань в Криму допомагають розвитку у дітей культу війни і толерантності до насильства. Залучення українських дітей Криму в парамілітарні і силові структури окупуючої держави призводять до агресивного відношення до держав і народів, що не підтримують ідеї «русского міра». Більш того, дітям нав’язується виключно «російська» ідентичність, розриваються зв’язки з їхньою країною народження і громадянства – Україною», – зазначають правозахисники.

Як вказують в КПГ, використовуючи такі заходи, російська влада здійснює серед неповнолітніх жителів Криму військову пропаганду, готуючи їх до служби в армії РФ, «що є грубим порушенням норм міжнародного гуманітарного права».