ВМСУ застосують проти РФ силу у разі загострення ситуації на морях – Воронченко

Новини
Командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко Фото: Facebook ВМС ЗС України

Військово-Морські Сили Україн у разі загострення ситуації з боку Росії в Азовському та Чорному морях застосують силу проти країни-агресора.

Про це в інтерв’ю українській службі BBC заявив командувач ВМСУ, адмірал Ігор Воронченко, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Якщо буде якесь загострення, ми застосуємо силу. Якщо вони підуть на жорстку дестабілізацію, будемо адекватно відповідати – супроводжувати свої судна, перебувати у тих районах, де ведеться рибальство й інші види промислу», – сказав Воронченко.

За його словами, у ВМСУ передбачають різні варіанти розвитку подій, «і найскладніший – загострення ситуації в Азовському та Чорному морях, аж до десантних операцій».

«Але впевнений, що відкрита агресія на морі – це буде останній крок помираючої «імперії зла» РФ. Вони не наважаться цього зробити. Однак кожен день росіяни роблять якісь сюрпризи, нові методи брудних, непрямих дій. На п’ятому році війни ми вже навчені і пристосувалися до цього. Прогнозуємо, що буде далі. Іншого виходу немає, окрім як відстоювати свою незалежність», – наголосив адмірал.

Він зазначив, що за короткий термін РФ змогла наростити катерно-корабельне угрупування в Азовському морі. «Є інформація, що сюди були перекинуті кілька катерів з Каспійської флотилії», – додав Воронченко.

Командувач ВМСУ вказав, що РФ має розгалужену систему базування, і це дає їй змогу оперативно контролювати велику частину Азовського моря.

«Але ми очікували на це. Вживаємо певних кроків й будемо нарощувати сили, щоб на їхні непрямі дії відповідати такими ж непрямими діями», – наголосив він.

«Можливі зіткнення. Але ми йдемо відповідно до норм морського права. Так, нас менше, потенціал не такий, але своє завдання будемо виконувати … Другого Криму не буде, ситуація не повториться», – заявив Воронченко.

Як повідомлялося, 28 вересня російський уряд виділив Міноборони РФ на 20 років в користування частину акваторії Таганрозької затоки Азовського моря площею понад 21 кв. км., яка знаходиться в 1,5 милях від узбережжя поблизу російського міста Ейск, що в 65 км від українського Маріуполя.

РФ продовжує збільшувати чисельність своїх надводних сил на Азовському і Чорному морях. Зараз Берегова охорона прикордонної служби ФСБ направляє на Азов прикордонні сторожові кораблі ПСКР-920 «Сиктивкар» (б/н 178) і ПСКР-921 «Кизляр» (б/н 177) проекту 10410 «Светляк».