Правових підстав для відсторонення Семочка немає – глава СЗРУ Божок

Новини
1-й заступник керівника Служби зовнішньої розвідки України Сергій Семочко Фото: Youtube Телеканал ZIK

Немає правових підстав для відсторонення від посади першого заступника глави Служби зовнішньої розвідки України (СЗРУ) Сергія Семочка, щодо якого СБУ перевіряє інформацію в рамках кримінального провадження про держзраду, а НАБУ – інформацію про можливе незаконне збагачення.

Про це в середу, 17 жовтня, на засіданні Комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції заявив глава СЗРУ Єгор Божок, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання LB.ua.

«Станом на сьогодні у мене відсутні правові підстави для відсторонення Сергія Семочка від виконання службових обов’язків», – сказав Божок.

Членів комітету ця інформація обурила, оскільки щодо Семочка СБУ вже почала оперативні слідчі дії на предмет державної зради.

При цьому на зауваження нардепів про те, що дружина Семочка періодично їздить до окупованого Криму – і це так само дико, якби дружина глави ФСБ РФ приїхала в Україну і бродила по Києву, Божок відповів: «У пресі, наприклад, також циркулює інформація про наявність у сина глави Служби зовнішньої розвідки РФ Наришкіна посвідчення на постійне проживання в Угорщині».

У свою чергу перший заступник глави СБУ Віталій Маліков на засіданні комітету підтвердив, що «на даний момент проводиться перевірка інформації, яка була оприлюднена в ЗМІ про Сергія Семочко».

«Є два варіанти подальшого розвитку ситуації. Або інформація підтвердиться. Або ж справа буде закрита. Зараз йдуть оперативні слідчі дії», – сказав він.

Як пише агентство Інтерфакс-Україна, глава СВРУ Божок, відповідаючи на запитання членів комітету, сказав, що Семочко не позбавлений допуску до держтаємниці. «Позбавити кого-небудь допуску до державної таємниці можна тільки за рішенням суду», – пояснив він.

При цьому Божок не зміг уточнити, чи знаходиться автомобіль Семочко на балансі СЗРУ. У той же час перший заступник голови СБУ Віталій Маліков сказав, що автомобіль Семочко на балансі СБУ не числиться.

Нагадаємо, 2 жовтня у програмі «Наші Гроші з Денисом Бігусом» вийшло розслідування журналістки Лесі Іванової «Розвідкою по нирках», в якому йдеться про те, що сім’я першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка володіє елітними будинками у Київській області загальною вартістю понад 200 млн грн., хоча в останні роки родина не мала значних доходів. Також, за даними журналістів, найближчі родичі Семочка крім українського, мають і російське громадянство.

3 жовтня детективи НАБУвідкрили за матеріалами розслідування програми «Наші Гроші з Денисом Бігусом» кримінальне провадження щодо можливого незаконного збагачення Сергія Семочка.

16 жовтня, у СБУ заявили, що перевіряють інформацію, оприлюднену в журналістському розслідування щодо Сергія Семочка у рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за статтею Кримінального кодексу про державну зраду.

Водночас сам Семочко виступив з коментарем з приводу журналістського розслідування, назвавши його «замовним», та заявивши, що не має стосунку до будинків під Києвом вартістю в мільйони доларів, а його дружина має виключно громадянство України.

Сергій Семочко до окупації Криму працював у Головному управління СБУ в АРК, потім був керівником економічної контррозвідки СБУ, очолював Головне управління СБУ в Києві та Києвській області. Улітку 2018 року Семочко був призначений першим заступником керівника Служби зовнішньої розвідки України.